Ancient craft meets new design hero

LEXUS DESIGN AWARD

OUDERWETS VAKWERK EN NIEUW DESIGN KOMEN SAMEN

In de CRAFTED FOR LEXUS collectie komen ouderwets vakwerk en modern design samen in een unieke collectie voorwerpen. Aan het nog altijd groeiende aanbod zijn nu twee nieuwe items toegevoegd.
“We zouden het mooi vinden wanneer jonge mensen door onze handgemaakte producten weer belangstelling krijgen voor traditioneel vakwerk en het beroep van een vakman", aldus Hiromichi Yumoto en Takefumi Momose van SEE SEE, dat zich als Japanse fabrikant van huishoudelijke goederen heeft gespecialiseerd in de eeuwenoude Hikimono-techniek. Deze kunstvorm gaat terug tot de Yayoi-periode en wordt voornamelijk beoefend in de provincie Shizuoka. Daar maken ambachtslieden als Momose en ontwerpers als Yumoto samen ronde houten schalen met behulp van spinnewielen en draaibanken. "Ons merk staat voor de kwaliteit die alleen haalbaar is met een traditionele, analoge manier van werken. Tegelijkertijd hebben onze producten een modern design dat aanspreekt bij trendsetters over de hele wereld.”
Sinds de introductie van de eerste CRAFTED FOR LEXUS collectie in 2013, heeft Lexus zich ten doel gesteld om de wereld te laten proeven van traditionele, en tegelijkertijd moderne ontwerpen - zoals de Hikimono-lijn van SEE SEE. De collectie is een eerbetoon aan een nieuwe generatie van ambachtslieden en bestaat uit exclusieve lifestyle producten die aansluiten bij de filosofie van Lexus ten aanzien van vakmanschap en design. Het aanbod omvat handgemaakte producten zoals keramiek van One Kiln en handgeweven sjaals van Niime Tamaki, of de minimalistische Bsize bureaulampen en Kaneko Optical zonnebrillen. Items uit de collectie zijn te zien en te koop bij INTERSECT BY LEXUS in Tokyo en Dubai en ook in de binnenkort te openen, nieuwe vestiging in New York. Onlangs werd de collectie van Japanse producten uitgebreid met een spindelvormige Hikimono schaal van SEE SEE.
        Ancient Craft full width image 1
“Toen ik begon na te denken over dit project, bedacht ik me dat het interessant zou zijn om een Hikimono schaal te maken op basis van een van de belangrijkste elementen uit het Lexus-design: de spindelvormige grille", vertelt Yumoto. En dus ontwikkelden Yumoto (het designbrein achter SEE SEE) en Momose (de vakman, die zelfs zijn eigen messen en machines maakt) vor CRAFTED FOR LEXUS samen de bijzondere Hikimono spindelschaal.
Het maken van dit unieke houten voorwerp begon met een tekening van Momose, op basis van het design van Yumoto. Vervolgens maakte het duo een prototype waarna de afmetingen en het houtsnijwerk werden aangepast, totdat beide tevreden waren. "Ik heb mijn best gedaan om de juiste diepte voor het houtsnijwerk te vinden, om zo de mooie lijnen van de Lexus-grille tot uitdrukking te laten komen", legt Momose uit. "Normaal gesproken heeft Hikomono alleen aan één kant houtsnijwerk, bij deze schaal zit dit zowel aan de binnen- als aan de buitenkant."
Het duo ging vervolgens een samenwerking aan met andere vakmensen die de gesneden houten schaal met behulp van theebladeren een diepzwarte kleur konden geven. Dit benadrukt de fraaie proporties van het lichte essenhout dat door de theebeits heen schijnt. "Ons product moest hetzelfde luxueuze gevoel geven waar Lexus bekend om staat", vertelt Yumoto. “Hikimono voelt minder high-end door de zichtbare nerf van het hout. Daarom hebben we de techniek van theebeits gebruikt om er iets speciaals van te maken. De afwerking met een glascoating en het unieke patroon van onze schaal passen bij de luxe en perfectie van het merk Lexus.”
Behalve de spindelschaal van SEE SEE voegt Lexus nog een nieuw item aan de CRAFTED FOR LEXUS serie toe: een turquoise glas van Studio Kobin, beschikbaar in twee formaten. De vakman achter het in de provincie Fukuoka gevestigde Studio Kobin is Toshiyasu Nakamura. Hij werkt met Kiriko glas - gemaakt volgens een traditionele methode waarmee felle kleuren en fijnzinnige patronen in het glas worden geslepen. Op die manier maakt Studio Kobin glazen en decoratieve voorwerpen. "Kiriko glas heeft normaliter felle kleuren als blauw of rood, maar in dit geval koos ik helder turquoise glas omdat dat een rustige, harmonieuze uitstraling geeft", legt Nakamura uit. Nakamura, die een achtergrond heeft in houtbewerking, werkt anders dan andere Kiriko kunstenaars, door zijn designs een eigen touch te geven. "Ik slijp glas zoals ik ook hout zou bewerken", vertelt Nakamura. “De meeste van mijn collega's die Kiriko glas maken, behandelen het heel voorzichtig en volgen lijnen die ze op voorhand hebben getrokken. Ik graveer het glas uit de losse hand, net zoals een houtbewerker dat zou doen. Dat is mijn eigen stijl geworden.”
Kiriko is een unieke Japanse traditie waarbij met de hand zeer gedetailleerde patronen worden aangebracht in glas. Het resultaat is een prachtige reflectie van het licht, afhankelijk van de hoek waaronder het licht binnenvalt en het oogpunt van de kijker.
        Ancient craft gallery 5
Voor de samenwerking voor CRAFTED FOR LEXUS liet Studio Kobin zich inspireren door het imponerende interieur van de Lexus LS. Daarin zijn fraai gevormde glazen accenten verwerkt, ontworpen door Nakamura en zijn collega's die ook Kiriko glas maken. De talloze unieke elementen in de LS zijn een bewijs van het uitzonderlijke niveau van vakmanschap bij Lexus. Zo wordt voor de LS speciaal Kiriko glas gebruikt voor afwerking van de portierpanelen, die dankzij de nieuwste technologieën zowel elegant als bijzonder solide zijn.

VAKWERK DAT NOOIT EERDER IN EEN AUTO IS VERTOOND

Het patroon op het turqoise glas van Studio Kobin is hetzelfde als het patroon op de portierpanelen van de Lexus LS, waar de vormen en glans extra tot hun recht komen. "Ik heb de meest ervaren glasblazers gevraagd om op hun eigen manier glas te blazen, zodat elk item zijn eigen unieke vorm heeft", vertelt Nakamura. “Elk glas is anders omdat ik het slijpen verander en varieer in diktes van lijnen en de slijphoek afstem op elke individuele vorm.”

Van het fraaie Hikimono houtsnijwerk tot Kiriko glas, achter de producten van SEE SEE en Studio Kobin schuilt een mooi verhaal dat alleen unieke voorwerpen kunnen vertellen. Deze handgemaakte voorwerpen zijn ultieme voorbeelden van puur vakmanschap, en daarmee ideaal voor de CRAFTED FOR LEXUS collectie.