hero

LEXUS DESIGN AWARD

LEXUS PRESENTEERT ZIJN 12e DESIGN EVENT EN HET THEMA 'LEIDEN MET LICHT' TIJDENS DE DESIGNWEEK IN MILAAN

Lexus gelooft heilig in de kracht van design om de wereld te veranderen. Al meer dan 10 jaar toont het Lexus Design Event aan bezoekers van de Designweek in Milaan spraakmakende creaties om die overtuiging te etaleren.
Ook in 2019 is dat het geval en voor het event van dit jaar met de titel 'Leiden met licht', heeft Lexus samengewerkt met het wereldberoemde bedrijf Rhizomatiks. Dat staat bekend om zijn fantasierijke gebruik van technologie om het publiek te boeien. Rhizomatiks heeft in 2014 ook al met Lexus samengewerkt voor de kunst en techniektenstoonstelling, Media Ambition Tokio.
Geïnspireerd op de vooruitstrevende verlichtingstechnologie van Lexus, is 'Leiden met licht' een uitnodigend schouwspel van speelse en dynamische lichteffecten, waarin ogenschijnlijk oneindig veel lichtbundels dansen met de menselijke gestalte.
Bezoekers worden tevens in de gelegenheid gesteld om het werk van de zes finalisten voor de Lexus Design Award 2019 te bekijken. Deze internationale ontwerpwedstrijd die voor het eerst in 2013 werd gehouden is bedoeld voor aanstormend ontwerptalent waar ook ter wereld. De prijs is bedoeld om de groei van ideeën voor verbetering van de wereld aan te moedigen door de ontwerpers te ondersteunen.
De finalisten, die dit jaar zijn gekozen uit 1.548 inzendingen, zijn:
Algorithmisch Kant van Lisa Marks
Een 3D op maat gemaakte bh voor vrouwen die borstkanker hebben overwonnen. Deze bh wordt op maat gemaakt van driedimensionaal kant dat uit algoritmische patronen is opgebouwd. Hierdoor wordt het ongemak dat kan optreden na de operatie voorkomen zodat elke vrouw zelfverzekerd haar leven weer kan oppakken.
Arenophile van Rezzan Hasoglu
Een project dat op zoek gaat naar een nuttige toepassing van alomtegenwoordig woestijnzand. Door een alternatieve composietgrondstof te creëren uit woestijnzand en niet-giftige bindstoffen, zijn op basis van experimenten en onderzoek nieuwe producten bedacht.
Baluto van Jeffrey E. Dela Cruz
Een modulair gebouwd huis dat is ontworpen om bestand te zijn tegen aardbevingen en tsunami's. Het Baluto project is op zoek naar een comfortabele woonvorm die, op lager gelegen land waar de voornaamste dreiging wordt gevormd door overstromingen, tijdens een plotselinge stijging van het water standhoudt.
Green Blast Jet Energy van Dmitriy Balashov
Een turbine die de luchtuitstoot van een vliegtuigmotor tijdens de start opvangt en omzet in energie. Deze Green Blast Jet Energy kan zo worden herwonnen en weer ingezet worden op het vliegveld.
Hydrus van Shuzhan Yuan
Noodapparaat om olielekken op zee zo snel en efficiënt mogelijk op te ruimen. Hydrus gereedschap probeert niet alleen dit ene probleem op te lossen, maar moedigt tegelijkertijd mensen aan om na te denken over de veranderingen in onze leefomgeving.
Solgami, van Ben Berwick
Zonwering die energie opwekt en de lichthoeveelheid binnenshuis vergroot. Solgami maakt gebruik van de geometrie van origami om bewoners van appartementen in contact te brengen met hun externe omgeving en geeft hen de mogelijkheid te kiezen tussen meer licht in huis of energieopwekking.
Allle finalisten hadden de mogelijkheid om samen met een internationaal erkende ontwerper als mentor prototypes van hun ontwerp te maken en deze ten toon te stellen. De winnaar van dit jaar wordt gekozen door een panel van wereldberoemde ontwerpers en experts. Hij wordt bekend gemaakt op 8 april.