lexus concept lf z hero

LF-Z ELECTRIFIED

LEXUS WERKT SAMEN MET KUNSTENAARS EN ONTWERPERS AAN EEN SERIE OVER HET INTERIEUR VAN DE NIEUWE LF-Z ELECTRIFIED CONCEPT CAR

 • Designs van schoenontwerper Salehe Bembury, kunstenaar Ondrej Zunka en modemerkHender Scheme weerspiegelen de historie én de toekomst van het merk.
  Ter ere van het werelddebuut van de LF-Z Electrified, een elektrisch aangedreven concept car die symbool staat voor het volgende hoofdstuk van Lexus, zijn we een samenwerking aangegaan met drie baanbrekende kunstenaars en ontwerpers om een geheel nieuwe draai te geven aan het interieur van dit nieuwste concept. Vooraanstaand schoenontwerper Salehe Bembury, kunstenaar Ondrej Zunka en het Japanse modemerk creëerden virtuele interieurs die voortborduren op het voortdurende streven van Lexus om de elektrische toekomst van het merk te versnellen.
  De serie Virtueel Interieur over de LF-Z Electrified is ontwikkeld als platform voor samenwerking en brengt ambitieuze en innovatieve talenten uit verschillende creatieve disciplines samen. Het programma introduceert een nieuwe benadering ten aanzien van design, vanuit een synergie tussen kunst, mode, lifestyle, en technologie, om de gevestigde orde binnen de auto-industrie uit te dagen. Het zorgvuldig door Lexus gekozen collectief van creatieven belichaamt de verschillende aspecten van de belangrijkste merkwaarden van Lexus: toekomstgericht design, Japanse traditie, Takumi vakmanschap en een zo goed mogelijke connectie tussen mens en machine.
  “De LF-Z Electrified belichaamt de toekomst van het merk Lexus, daarom is het bijzonder om te zien hoe deze toekomst vorm krijgt met zulke diverse talenten uit de wereld van design", aldus Brian Bolain, general manager van Lexus International. “Elke partner brengt een heel eigen, nieuwe energie waarmee niet alleen het interieur van de LF-Z een nieuwe interpretatie krijgt, maar die ook thema's voor het volgende hoofdstuk van Lexus verkent.”
  Salehe Bembury: combineert futuristisch esthetische ontwerpen met organische materialen en felle kleuren
  De eerste aflevering van de serie gaat over de gelauwerde schoenontwerper Salehe Bembury, wiens interieurconcept de toekomst omarmt. Vanuit zijn op de natuur geïnspireerde benadering voor design ontwikkelde Bembury voor de LF-Z Electrified een virtueel interieur waarin futuristische esthetiek samenkomt met organische materialen en het gebruik van felle kleuren, zijn handelsmerk.
  “Ik wil dat deze auto aanvoelt als een tegenstelling van machine en natuur," legt Bembury uit. “Zo benut ik de functie van de machine en voordelen van de natuur om de passagiers op hun bestemming te krijgen.”
  Het concept maakt gebruik van kleuren die zijn geïnspireerd op landschappen van zandsteen en andere natuurlijke tinten. In plaats van standaard futuristische materialen maakt Bembury gebruik van natuurlijke materialen als cederhout, kurk en graniet. Deze natuurlijke materialen harmoniëren met stoffen en patronen die voortkomen uit zijn achtergrond in design van sneakers, zoals 'harig' suède op de rugleuningen. Een motief met vingerafdrukken dat vaker te zien is in het werk van de ontwerper, wordt hier gebruikt voor een persoonlijk bedieningspaneel.
  “Net als hij met schoenen heeft gedaan, heeft Salehe de grenzen verlegd van wat design kan betekenen op gebied van materiaalkeuze, vorm en storytelling,” aldus Bolain. “Hij is momenteel een van de meest aansprekende ontwerpers in de wereld van sneakers en hij belichaamt het vooruitstrevende denken en de energie die wij zien in de toekomst van Lexus.”
  Ondrej Zunka: omarmt van nature toekomstgerichte technologieën vanuit doordachte toepassingen
  Ondrej Zunka ging voorbij aan traditionele opvattingen ten aanzien van autodesign en bracht de Lexus LF-Z Electrified verder in de toekomst. Zijn concept valt op door space-age constructies en multimediale tinten die tijd en ruimte overstijgen. "Dit interieurdesign is puur speculatief en daarom heb ik mezelf toegestaan om vrij te associëren, met niets meer dan mijn fantasie en creativiteit,” vertelt Zunka. “Ik wilde dat het interieur zou aanvoelen alsof het niet door mensen is gemaakt, maar misschien door een hoogstaande vorm van kunstmatige intelligentie. Ik wilde wegblijven van elke bestaande designtaal en alles vergeten wat normaliter wordt gebruikt in de wereld van automotive design.”
  Vanuit zijn expertise op gebied van digitale kunst keek Zunka naar het streven van Lexus naar gebruiksvriendelijke technologie. Daaruit ontstond een virtueel interieur dat de grenzen van functionaliteit en design verlegt. Het hightech interieur onderscheidt zich met intelligente verlichting langs de panelen die een zintuiglijke ervaring oproept, en op subtiele wijze de stemming beïnvloedt. Doorzichtige, siliconen zittingen met een vorm van geheugen en een panoramadak van geborsteld chroom completeren Zunka’s extreem futuristische visie voor de Lexus LF-Z Electrified.
  Hender Scheme: vakmanschap in lederbewerking, geënt op Japanse tradities
  Met hun sterke focus op de natuurlijke materiaaleigenschappen van leder was het in Tokio gevestigde modelabel Hender Scheme een logische keuze om vorm te geven aan de Japanse traditie en het Takumi vakmanschap van Lexus. Voor hun virtuele interieur van de LF-Z Electrified koos Hender Scheme voor een contrast tussen volledig lederen bekleding en de vooruitstrevende technologie van de concept car. Het onbehandelde, organische materiaal krijgt na verloop van tijd een eigen 'patina', met diepere kleuren die elke auto uniek maken. Het concept weerspiegelt het verstrijken van de tijd en de relatie tussen de eigenaar en zijn auto.
  Het design komt voort uit het werk van gespecialiseerde vakmensen uit Asakusa, bij Tokio. Het gebruikte procedé komt overeen met de 60.000 uur ervaring die nodig is om een Lexus Takumi ambachtsman te worden. Aan het begin van het proces is een geoefende blik nodig om de natuurlijke eigenschappen, zoals dikte en elasticiteit, van het leder goed in te schatten. Op basis daarvan worden technieken gekozen om de hemelbekleding en die voor de portieren en het dashboard te maken, met een fraaie afwerking voor deze gewelfde delen.