2019 028 Lexus viert 30 jaar Experience Amazing 1920 1080 hero

3 DECENNIA VAN LEXUS PRIMEURS

Lexus viert 30 jaar 'Experience Amazing'

 1. Eerste luxe crossover: de Lexus RX 300 is in 1998 ’s werelds eerste luxe crossover. Lexus creëert hiermee een nieuw marktsegment. Goed voorbeeld doet volgen; tegenwoordig heeft elke premium autofabrikant een luxe crossover.

 2. ’s Werelds eerste luxe hybride auto: in 2005 is de Lexus RX 400h ’s werelds eerste luxe hybride auto. Uitgerust met een 3,3-liter V6-benzinemotor én krachtige elektromotor. Revolutionair. Een verfijnde, smeuïge en stille aandrijflijn met 200 kW/273 pk.

 3. Full Hybrid V8: de Lexus LS 600h is in 2007 de eerste auto met Full Hybrid V8 ter wereld. Zijn prestaties zijn gelijk aan die van een auto met een V12-motor.

 4. Verstelbaar stuurwiel met airbag: in 1989 is de Lexus LS 400 de eerste auto met een in hoogte en diepte verstelbaar stuurwiel dat is voorzien van een volwaardige airbag.

 5. Climate Concierge: Lexus Climate Concierge is een automatische klimaatcontrole (verwarming/ventilatie) met meerdere zones. Elke afzonderlijke inzittende profiteert te allen tijde van een comfortabele temperatuur.

 6. Standaard satellietnavigatie: de Lexus LS 400 uit 1998 voor de Europese markt is de eerste auto die standaard is uitgerust met satellietnavigatie.

 7. Torque Vectoring Differential: de Lexus RC F is de eerste auto met achterwielaandrijving en de motor voorin die uitgerust is met een Torque Vectoring Differential. Het systeem zorgt voor een optimale verdeling van de aandrijfkrachten over de achterwielen.

 8. ClariFy audiotechnologie: de nieuwste premium audio-installaties van Mark Levinson die exclusief voor Lexus ontworpen zijn, zijn uitgerust met ClariFy, ’s werelds eerste technologie die de kwaliteit van alle digitale muziekbronnen analyseert en verbetert.

 9. Luxe prestatiegerichte hybride auto met achterwielaandrijving: de Lexus GS 450h uit 2007.

 10. 8-traps automatische transmissie: de Lexus LS 460 is in 2006 de eerste auto die is uitgerust met 8-traps automatische transmissie. De automaat is later terug te vinden in andere Lexus-modellen met achterwielaandrijving.

 11. Fabriek voor alleen motoren: de Lexus-fabriek in Kokura (Japan) is ’s werelds eerste productiefaciliteit die alleen hybride motoren produceert. De assemblagelijn is voorzien van een speciaal luchtdruksysteem dat voorkomt dat bepaalde luchtdeeltjes de hybride componenten verontreinigen.

 12. ‘Twin-chamber’ passagiersairbag: in 2005 is de tweede generatie Lexus IS 300h de eerste auto die is uitgerust met een zogeheten ‘twin-chamber’ passagiersairbag voor een betere bescherming van de nek en schouders tijdens een ongeval.

 13. Efficiënte recycling van hybride batterij: Lexus is pionier op het gebied van het recyclen van nikkel-metaalhybride batterijen en de eerste fabrikant die een systeem toepast dat de zeldzame metalen neodymium en dysprosium uit hybride aandrijflijnen terugwint. Lexus laat verder hardmetalen restjes recyclen tot wolfraam wat gebruikt wordt om gereedschappen mee te maken.

 14. Hybrid ‘silencer plate’: het inlaatkanaal van de Lexus Hybrid Drive-aandrijflijn van de Lexus CT 200h is voorzien van speciaal poreus materiaal voor ’s werelds eerste ‘silencer plate’ (demperplaat). De bestuurder profiteert van een stille versnelling maar met een aangename motorsound.

 15. Stuurwiel van bamboehout: de Lexus GS is de eerste auto die leverbaar is met een stuurwiel dat vervaardigd is uit duurzaam bamboehout.

 16. Remote Touch: Lexus’ Remote Touch is ‘s werelds eerste ergonomisch ontworpen controller voor multimedia die gebruikmaakt van een joystickmechanisme met haptische feedback. Hij functioneert als een computermuis.

 17. Quiet Mark Award: de Lexus CT 200h is de eerste auto die van de Britse Noise Abatement Society de prestigieuze Quiet Mark Award ontvangt voor zijn bijdrage aan een betere auditieve leefomgeving.

 18. Voorruit met minder reflecties: de derde generatie Lexus LS 430 is uitgerust met een voorruit met minder reflecties. Een speciale coating op de ruit voorkomt verblinding door fel zonlicht wat vooral in het geval van een lichtgekleurd dashboard een groot voordeel is.

 19. Laserstraallassen: laserstraallassen is een technologie waarbij uiterst nauwkeurige laserstralen worden gebruikt om perfecte en precieze laspunten te realiseren. De technologie wordt in 2007 voor het eerst toegepast op de vierde generatie Lexus LS 430 die hierdoor een extra stijve carrosserie heeft.

 20. Voortdurend hoogste scores in klanttevredenheidsonderzoeken: Lexus is in 2014 in Engeland het eerste automerk dat 12 opeenvolgende jaren bovenaan het jaarlijkse klanttevredenheidsonderzoek van WhatCar?/J.D. Power staat. In 2019 staat Lexus voor 8 opeenvolgende jaren bovenaan het Amerikaanse klanttevredenheidsonderzoek van J.D. Power.

 21. Aerodynamisch geventileerde wielen: de Lexus UX is de eerste auto die is uitgerust met aerodynamisch geventileerde wielen. De speciale vinnen op de spaken reguleren de luchtstroom en verbeteren de downforce. Het innovatieve wieldesign vermindert turbulentie langs de zijkant van de auto.

 22. Active Steering Assist: de Lexus LS 500h is uitgerust met ’s werelds eerste Active Steering Assist. Het rijassistentiesysteem helpt een botsing te voorkomen door bijvoorbeeld automatisch om een voetganger heen te sturen. Het waarschuwt de bestuurder en remt de auto af als dit nodig is.

 23. Digitale buitenspiegels: de Lexus ES 300h is de eerste productieauto die leverbaar is met digitale buitenspiegels. Exemplaren op de Japanse markt zijn leverbaar met slanke camera’s op de voorportieren die realtime beelden zenden naar 5-inch displays in het interieur, bij de A-stijlen.

 24. Commercial met kunstmatige intelligentie: in 2018 brengt Lexus de eerste commercial uit waarbij gebruik wordt gemaakt van kunstmatige intelligentie. ‘Driven by Intuition’ – geregisseerd door Oscar-winnaar Kevin MacDonald – is ontwikkeld voor de Europese marktintroductie van de Lexus ES 300h.

 25. Documentaire van 60.000 uur: ‘Takumi – A 60.000-hour story on the survival of human craft’ is een documentaire over de historie en toewijding van de Japanse ambachtslieden Takumi. Regisseur Clay Jeter maakt een speciale 60.000 uur versie. De duur hiervan staat gelijk aan de tijd die iemand nodig heeft om de status van Takumi te bereiken.

 26. Integratie motorcomponent: de 2,0-liter viercilinder benzinemotor van de Lexus NX is de eerste motor die een watergekoelde cilinderkop combineert met een integraal vier-in-twee uitlaatspruitstuk en een twin-scroll turbo.

 27. Lexus Hoverboard: in 2015 presenteert Lexus ’s werelds eerste hoverboard die aangedreven wordt door vloeibaar stikstofgekoelde supergeleiders en permanente magneten. Skateboarder Ross McGouran zweeft met de hoverboard over een special parcours in Barcelona.

 28. Motor met hoogste thermische efficiency: de 2,5-liter benzinemotor uit de zelfopladende hybride Lexus 300h heeft de hoogste thermische efficiency van alle benzinemotoren in zijn klasse. De motor is in staat uit een benzinedruppel de meeste energie te halen.

 29. BladeScan™ Adaptive High-Beam System: de nieuwe Lexus RX 450h is de eerste auto die is uitgerust met een BladeScan™ Adaptive High-Beam System. De technologie hiervan maakt gebruik een roterende bladvormige spiegel om een fijnere en bredere verlichting van de LED-koplampen te realiseren.

 30. 1,6 miljoen luxe hybride auto’s: Lexus is in 2016 de eerste autofabrikant met 1 miljoen verkochte hybride modellen. Momenteel rijden 1,6 miljoen luxe hybride auto’s van Lexus rond.