2019 023 Waarom een Lexus bijzonder is 1920x1080 hero

HIEROM IS EEN LEXUS ZO BIJZONDER

Waarmee onderscheidt een luxe auto zich van de massa? Is dat de aandrijflijn, het design of toch de uitrusting? En waarom niet alle drie? Of alle vier? Want een Lexus onderscheidt zich ook door vakmanschap en oog voor detail. We vertrouwen hierbij op speciaal opgeleide ambachtslieden, de ‘Takumi’. Een eervolle titel waarop alleen de beste vaklieden aanspraak mogen maken. Maar hoe verkrijgen zij deze titel?

 •     2019 023 Waarom een Lexus bijzonder is IMG1 680

  PUUR VAKMANSCHAP

  Een Lexus wordt met uiterste precisie geproduceerd. Met onbeschrijflijk kleine marges. Lexus vertrouwt hierbij op hypermoderne robots die foutloos hun werk doen. Maar eeuwenoud vakmanschap programmeer je niet zomaar in een robot. Puur vakmanschap draait tenslotte niet alleen om technische vaardigheden, maar ook om emotie. Daarom voeren onze Takumi nog steeds de eindcontrole uit, mét hun zintuigen; er komt geen machine aan te pas.

 •     2019 023 Waarom een Lexus bijzonder is IMG2 680

  EEUWENOUDE TRADITIES

  Een Takumi word je niet zomaar. De naam dateert uit de Japanse oudheid. Hij werd alleen verleend aan degenen die het beste in hun vakgebied waren en een jarenlange toewijding vertoonden. Wie bij Lexus aanspraak wil maken op de titel moet minimaal dertig jaar absolute inzet tonen en in die tijd een oog voor detail ontwikkelen die ongekend is. Vandaar dat slechts een handjevol Lexus-medewerkers de titel Takumi draagt. Een voorbeeld: van de 7.700 werknemers in de Lexus-fabriek op het Japanse eiland Kyushu zijn slechts 19 Takumi-ambachtslieden.

 •     2019 023 Waarom een Lexus bijzonder is IMG3 680

  PERFECTIONEREN VAN DE KLEINSTE DETAILS

  Elke Takumi heeft de verantwoordelijk zijn kennis en ervaring over te dragen op een volgende generatie. Zo voorkomt Lexus dat specifieke ambachten uitsterven. De Takumi zijn nauw betrokken bij de ontwikkeling van nieuwe Lexus-modellen. Yasuhiro Nakashima bijvoorbeeld, met meer dan 27 jaar ervaring in metaalbewerking. Hij is verantwoordelijk voor de ‘spindle grille’ van Lexus. Nakashima ontwierp zelfs zijn eigen gereedschap om de kleinste details te kunnen perfectioneren en de allerkleinste oneffenheden weg te vijlen. Hierna polijst Nakashima de grille volledig met zijn hand voor een zo glad mogelijk resultaat.

 •     2019 023 Waarom een Lexus bijzonder is IMG4 680

  KATANA-ZWAARDEN

  In het interieur van Lexus-modellen vind je typische Takumi-details. Wat te denken van de sierlijsten in de Lexus ES F SPORT. Die zijn volgens het Hadori-principe gepolijst. Hadori is de traditionele, Japanse polijsttechniek voor Katana-zwaarden, een samoeraizwaard. Elke sierlijst bevat minuscule details die een robot niet kan vervaardigen. En daarom vertrouwen we op het vakmanschap van onze Takumi-vakmensen.

 •     2019 023 Waarom een Lexus bijzonder is IMG5 680

  MET DE HAND GESTIKT

  Een ander voorbeeld van Takumi-vakmanschap is het stuurwiel van een Lexus. De Takumi ondergaan een intense training van drie maanden waarbij ze tien verschillende stikpatronen leren. Elk stiksel moet perfect zijn en geen afwijkingen vertonen. Het met de hand stikken van de lederen stuurwielbekleding vraagt om een uitzonderlijk oog voor detail. Slechts twaalf medewerkers van de eerder genoemde Lexus-fabriek wisten de training succesvol af te ronden.

 • MIDDELPUNT VAN TAKUMI-VAKWERK

  Een ander fraai interieurdetail van een Lexus is het optionele Shimamoku-hout op de middenconsole van bijvoorbeeld de Lexus ES, letterlijk het middelpunt van Takumi-vakwerk. Het hout is opgebouwd volgens het Japanse shibumi-principe. De Takumi brandschilderen en behandelen hardhouten platen van slechts 1 millimeter dik voor een meerkleurig effect. Vervolgens worden de platen op elkaar gelijmd voor een bijzonder warme uitstraling. Deze speciale behandeling bestaat uit 67 verschillende processen en duurt maar liefst 38 dagen! Alles voor het perfecte resultaat.

 •     2019 023 Waarom een Lexus bijzonder is IMG6 680

  HET GEVOEL VAN LUXE

  Jarenlange ervaring, uitzonderlijk vakmanschap en eeuwenoude Japanse tradities leiden uiteindelijk tot dat bijzondere gevoel dat een bestuurder krijgt wanneer hij in zijn Lexus stapt. Het weldadige gevoel van échte luxe. Dat gevoel vind je alleen in een Lexus.