Dieselauto kost maatschappij geld

DIESELAUTO KOST MAATSCHAPPIJ BIJNA 15.000 EURO AAN GEZONDHEIDSKLACHTEN

Dat een dieselauto meer giftige dampen uitstoot dan een benzineauto is wel bekend. Maar nu is ook uitgerekend hoeveel een dieselauto de maatschappij kost aan gezondheidsklachten als gevolg van deze stoffen.

 • Elke dieselauto kost de maatschappij 14.700 euro. Dieselauto’s zijn hiermee verantwoordelijk voor driekwart van de gezondheidskosten – 37,3 miljard euro in totaal. Dat hebben wetenschappers van de Britse universiteiten van Oxford en Bath berekend. Milieudefensie heeft de uitkomst vervolgens laten omzetten naar de Nederlandse situatie, bericht het AD op zijn site.

  De wetenschappers zijn tot hun schatting gekomen door de medische kosten van aan luchtvervuiling gerelateerde ziekten op te tellen. Denk hierbij aan de longziekte COPD, chronische bronchitis of nog erger zoals longkanker. De onderzoekers koppelden verder een geldbedrag aan verloren en door ziekten kwalitatief mindere levensjaren.
 •     Dieselauto kost maatschappij geld content img 1

  LEXUS ES 300H: EXECUTIVE SEDAN MET MINIMALE UITSTOOT

  Ook benzineauto’s leveren de maatschappij gezondheidsschade op, maar overduidelijk minder dan dieselauto’s, namelijk 1.600 euro, aldus het onderzoek. Hoe schoner de auto, hoe beter. Kijk bijvoorbeeld naar de nieuwe Lexus ES 300h. Een luxe ruime executive sedan met een CO2-uitstoot van slechts 100 gr/km. In de stad schakelt de zelfopladende hybride aandrijflijn geruisloos over naar EV (Electric Vehicle) stand. Vervolgens rijdt u zonder emissies door de stad.

  Lees meer over Lexus’ zelfopladende technologie

 •     Dieselauto kost maatschappij geld content img 2

  STANDAARD MET CVT-AUTOMAAT

  De Lexus ES 300h is voorzien van een efficiënte 2,5-liter benzinemotor en een compacte, krachtige elektromotor, gekoppeld aan een vloeiend schakelende CVT-automaat. Het systeemvermogen bedraagt 160 kW/218 pk. Het brandstofverbruik is 4,7 l/100 km gemiddeld, extreem laag in zijn klasse. De prijzen van de compleet uitgeruste executive sedan beginnen bij 52.995 euro (lease: 699 euro*).

  * Lexus Financial Services leasetarief per maand o.b.v. Full Operational Lease, 60 maanden en 10.000 km/jaar, incl. 75% bonus/malus, excl. BTW en brandstof