2020 031 hero

DIT IS EEN VAN DE WEINIGE SUIKERKUNSTENAARS OP DE WERELD

Wie het Instagram-account van Shinri Tezuka bekijkt, ziet prachtig gedetailleerde sculpturen in de vorm van een kikker, goudvis of zeeschildpad. Gemaakt van glas, lijkt het. Maar de kleine beeldjes bestaan uit suiker. En eenmaal op een stokje geplaatst, zijn het kunstig gemaakte lolly’s. Je durft er bijna niet aan te likken, zoveel toewijding zit erin.

 • Het vervaardigen van beeldjes uit suiker is een eeuwenoude Japanse traditie met de naam amezaiku. Dit was een populaire straatkunst tijdens de Japanse Edo-periode, van 1603 tot 1867. Dit tijdperk wordt gekenmerkt door economische bloei. Er waren geen oorlogen en kunst en cultuur floreerden. Heden ten dage zijn ‘suikerkunstenaars’ in Japan op één hand te tellen. Shinri Tezuka is er hier een van en beheerst de zeldzame kunstvorm tot in de puntjes.

 •     2020 030 IMG fladderende adelaars def

  FLADDERENDE ADELAARS

  Scroll door de tijdlijn van het Instagram-account @shinri-tezuka en je komt spartelende vissen, dartelende herten, zwemmende zeeschildpadden en fladderende adelaars tegen. Wat al deze kunstig gemaakte lolly’s gemeen hebben, is dat ze in luttele minuten tot leven zijn gekomen. Hierbij heeft hun schepper Tezuka een oog voor detail die vergelijkbaar is met dat van Lexus’ takumi.

 •     2020 031 IMG handbewerkt new

  MET DE HAND BEWERKT GLASPANEEL

  Takumi zijn ambachtslieden die nauw betrokken zijn bij de productie van Lexus modellen. Een voorbeeld van hun werk is het met de hand bewerkte glaspaneel waarmee de binnenkant van de portieren van de Lexus LS bedekt zijn. De manier van glasbewerking van dit paneel heet kiriko, is eeuwenoud en vergelijkbaar met amezaiku.

 •     2020 031 IMG 90 graden

  90 GRADEN CELSIUS

  De dieren van suiker die Tezuka creëert, worden ‘geboren’ uit een enkele klomp suiker. Niets wordt weggehaald of toegevoegd, zoals bij de Europese vorm van de suikerkunst wel het geval is. Tezuka zet de kleine klomp – die een temperatuur van 90 graden Celsius heeft – op een glazen buisje. Vervolgens gaat hij direct aan het werk om van de klomp bijvoorbeeld een levensechte goudvis te maken.

  “Timing is het allerbelangrijkste aspect van mijn werk. Binnen vijf minuten wordt zachte suiker hard. Ik moet de basisvorm dus snel klaar hebben”, legt Tezuka uit.

 •     2020 031 IMG glasachtige schittering

  HELDERE, GLASACHTIGE SCHITTERING

  Met de precisie van een hersenchirurg maakt Tezuka twee kleine inkepingen in de klomp suiker waarna evenzoveel vinnen tevoorschijn schieten. Met een schaar maakt hij zachte lijnen in de vinnen en zie daar: de goudvis komt tot leven. “De eerste drie tot vier minuten zijn het leukst om naar te kijken”, vertelt Tezuka. Met een klein steekvlammetje smelt hij de oppervlakte van het visje om het een heldere, glasachtige schittering te geven. Hij maakt de mond en ogen alvorens het klusje begint dat het meest tijdrovend is: het maken van de schubben. Tezuka is met elke kant minimaal een halfuur bezig.

  Wie niet op Instagram zit en toch het werk van Shinri Tezuka wil zien, kan terecht op een site van de suikerkunstenaar. Hier vind je ook het adres van zijn snoepwinkel in Tokio waar zijn prachtig gemaakte lolly’s verkocht worden. Durf jij te proeven?