2020 011 met de rx 450h en lc 500 driften baikalmeer hero

MET DE LEXUS RX 450h EN LC 500 DRIFTEN OVER HET BEVROREN BAIKALMEER

De bevroren vlakten van Siberië worden meestal niet beschouwd als een natuurlijke omgeving voor Lexus modellen. Desondanks is de setting ideaal voor een geweldige rijervaring met de volgende twee Lexus modellen: de hybride RX 450h en de LC 500 met V8-benzinemotor.

 • We zijn bij het Baikalmeer, 's werelds diepste zoetwaterreservoir dat bevriest tot een diepte van 1,5 meter bij temperaturen die zo laag kunnen zijn als min 60 graden Celsius! Het ijs is dan zo dik en sterk, dat het meer onderdeel wordt van het wegennet van Siberië.

 •     2020 011 met de rx 450h en lc 500 driften baikalmeer 1920 txt na intro
 •     2020 011 met de rx 450h en lc 500 driften baikalmeer IMG1 driftkampioen

  RUSSISCHE DRIFTKAMPIOEN

  Voor de rijtest op het ijs van het Baikalmeer schakelde Lexus Nikita Shikov in, een bekende Russische driftkampioen. Ondanks zijn ervaring met driften is dit de eerste keer dat hij met een Lexus op ijs rijdt, een heel ander oppervlak dan wat hij gewend is, namelijk het asfalt van circuits.

  De Lexus RX heeft een indrukwekkend erfgoed als ’s werelds eerste premium crossover. De extreme rijtest die hem nu te wachten staat, is echter een nieuwe mijlpaal. Shikov geeft toe dat hij twijfelde over hoe de RX op ijs zou presteren met zijn elektronische E-Four vierwielaandrijving.

  “In het begin was ik sceptisch”, zegt hij. “Omdat de RX in eerste instantie met voorwielaandrijving rijdt en de achterwielen pas meedoen als er slip optreedt en de wielen geen grip hebben. Maar eenmaal op het ijs ontdekte ik dat de achteras heel snel schakelt, zodat je met alle vier de wielen een zelfverzekerde ‘power slide’ kunt maken.”

  Shikov voerde een aantal spectaculaire manoeuvres uit, waarbij hij profiteerde van de grip op het voorwiel. Terwijl hij snelheden van 100 km/u bereikte, spinden de aangedreven wielen met meer dan 180 km/u.

 •     2020 011 met de rx 450h en lc 500 driften baikalmeer IMG2 highspeed reizen

  HIGH-SPEED REIZEN

  De Lexus LC 500 is met zijn 464 pk sterke V8-benzinemotor en achterwielaandrijving een heel ander verhaal. Shikov is direct onder de indruk: “Ik reed de LC eerder en dat was geweldig. Het is een fijne cruiser voor lange afstanden. High-speed reizen met een goede aerodynamica, een perfecte ‘handling’, een comfortabel interieur en een ideale bestuurderspositie.”

  “Als je op het ijs staat, voel je meteen de achterwielaandrijving”, vervolgt Shikov. “Vanwege het gewicht van de auto en het feit dat we op standaardbanden reden, was de acceleratie niet het belangrijkste aspect. Het gaat om de rijtechniek, het opzoeken en vinden van de grenzen van de auto.”

  Shikov geniet zichtbaar van het rijden met de LC op ijs. “De grip komt vanzelf en het is bijna als rijden op asfalt”, zegt hij. “Ik heb de echte persoonlijkheid van de auto kunnen ontdekken, met wielsnelheden van rond de 280 km/u. De achterwielen maakten indrukwekkende sneeuwsporen, qua impact vergelijkbaar met de rookwolken die je krijgt als je op het circuit drift.”

 • STRENGE VEILIGHEIDSMAATREGELEN

  Strenge veiligheidsmaatregelen worden gevolgd bij het rijden op bevroren meren. Veiligheidsgordels mogen niet worden gedragen, het audiosysteem moet worden uitgeschakeld en de deuren moeten ontgrendeld blijven. Verder wordt de toestand van het ijs regelmatig en zorgvuldig gecontroleerd op tekenen van zwakte. Voor de spectaculaire ‘drives’ van Shikov werden alle elektronische rijassistentiesystemen uitgeschakeld. Op die manier zijn de prestaties het puurst en komen zijn vaardigheden het best tot hun recht.

 •     2020 011 met de rx 450h en lc 500 driften baikalmeer 1920 Strenge veiligheidsmaatregelen
 •     2020 011 met de rx 450h en lc 500 driften baikalmeer IMG1 Goede kwaliteitstest

  GOEDE KWALITEITSTEST

  De reis naar Siberië was een goede kwaliteitstest voor de RX en LC. De temperaturen onder nul met dubbele cijfers bleken geen belemmering voor de werking van de hybride elektrische aandrijflijn van de Lexus RX 450h. En de ruwe en ijzige ondergrond was geen probleem voor het E-Four elektrische 4x4-systeem.

  Het bevroren Baikalmeer bleek voor de Lexus LC, ontworpen met fraaie, kronkelende kustwegen in het achterhoofd, de ideale setting voor het tonen van zijn rijvaardigheidskunsten. De bestuurders waren vrij om de grenzen van zijn potentieel op te zoeken, zonder risico voor hen, de auto en het milieu.