Lexus blog ORIGAMI

ORIGAMI: DE ULTIEME DESIGN-OPDRACHT

 • Origami is een samentrekking van twee Japanse woorden: ori (vouwen) en kami (papier). Het is een bijzondere techniek. Er komt namelijk geen schaar aan te pas en de expert heeft slechts een paar vouwen nodig om een complexe vorm te maken.

  JAPANSE CULTUUR

  Voor de leek mag origami slechts het vouwen van een vel papier zijn, voor de kenner en beoefenaar is het een waar ritueel. Daarom past origami ook zo goed bij de Japanse cultuur en traditie. Over alle handelingen wordt eerst nagedacht voordat er tot actie wordt overgegaan. Niets wordt aan het toeval overgelaten.
 •     origami

  MONNIKEN

  Origami ontstond kort na de uitvinding van het papier. Zo rond de tweede eeuw ontwikkelden Chinese monniken een eigen manier om papier te vouwen. Ze vlochten kleurrijke stroken papier in elkaar om hun tempels te versieren. Hun kunst waaide over naar Japan waar kloosterlingen origami uit rituele overwegingen bedreven. Op den duur ontstond zo een origamicultuur in de kloosters en tempels. De monniken gingen zelfs zo ver dat ze er voorschriften aan verbonden, waardoor origami een officieel karakter kreeg.

 • KUNSTENAAR

  Origami is een kunst op zich. Het vereist schone, fijngevoelige, trillingsvrije handen, geduld, goed gereedschap en niet in de laatste plaats een geëigende papiersoort.
  De origamikunstenaar maakt zijn vouwwerk nooit spontaan. Er gaat een heuse voorbereiding aan vooraf. Hij neemt uitgebreid de tijd om aan de hand van een tekening van het onderwerp de origamihandelingen uit te dokteren.

  Het papier moet aan zes basiseisen voldoen: het moet precies vierkant zijn, niet snel scheuren, niet kreuken, goed tegen lijm kunnen en kunnen plooien. Bovendien moet het kleurecht zijn. De beoefenaar houdt zich aan de basisregel: hij gebruikt slechts een beperkt aantal vouwen.
 •     origami 810x1080 2

  LEXUS EN ORIGAMI

  Origami wordt ook toegepast in de auto-industrie. Zo integreert Lexus elementen uit deze vouwtechniek in bijvoorbeeld de LS 500h. De portierpanelen van het limousinemodel bestaan uit stof die volgens de origamimethode is gevouwen.

  Slechts enkele speciaal opgeleide ambachtslieden (takumi geheten) beheersen deze complexe techniek. Een paneel wordt uit één stuk hoogwaardige stof gemaakt en duurt dagen voordat het klaar is. De bekleding heeft een 3D-design waarin de letter L van het logo herkenbaar is.

  Illustratie: Luis Mendo