Blog TAKUMI

TAKUMI: JAPANS VAKMANSCHAP DELUXE

 • Takumi. Letterlijk betekent het ambachtelijk vakmanschap door toewijding en bezieling. Een takumi moet zijn specialisme tot in detail beheersen. De takumi’s, zowel mannen als vrouwen, staan in Japan hoog aangeschreven. Sterker nog: het is een enorme eer om er één te zijn.

  JARENLANGE TRAINING

  Een takumi word je niet zomaar, je wordt feitelijk als zodanig geboren. Al op zeer jonge leeftijd letten ouders op de ontwikkeling van hun kind. Schuilt er een takumi in, dan wordt de zoon of dochter direct in een aparte klas geplaatst om zijn of haar talenten te kunnen ontplooien.

  Tijdens die periode wordt duidelijk in welk specialisme de takumi in spe zich wil bekwamen. Denk hierbij aan ambachten als glastechniek en hout-, staal- of leerbewerking. De techniek wordt vervolgens gedurende jarenlange trainingen bijgebracht.
 •     TAKUMI

  BEDRIJFSLEVEN

  In het Japanse bedrijfsleven spelen takumi’s een belangrijke rol. Veel ondernemingen bieden interne opleidingen aan om takumi’s te kweken. Het traject om er één te worden is zo lang en intensief dat slechts weinigen de eindstreep halen. Gemiddeld kost het 25 jaar. Het is dus logisch dat alle vooraanstaande Japanse bedrijven op takumi’s azen. Niet alleen staan ze garant voor kwaliteit en continuïteit, ook geven ze door hun passie een persoonlijke touch aan het product.

 •     TAKUMI 810x1080 3

  SUPERIEURE KWALITEIT

  Lexus staat garant voor kwaliteit. Om die te waarborgen en te zorgen dat iedere auto perfect is, heeft het een heel select gezelschap takumi’s in dienst.
  Naast de geautomatiseerde productie van een Lexus komen er ook ambachtelijke handelingen aan te pas. Denk aan bewerkingen van leer, hout en glas. Die kunnen alleen door een mens worden uitgevoerd. De eigen Lexus takumi’s hebben een voorbeeldfunctie voor alle andere medewerkers en worden door hen alom gerespecteerd.

 •     TAKUMI 810x1080 2

  SELECT GEZELSCHAP

  Om tot het opleidingsprogramma toegelaten te worden toegelaten moet de takumi in spe eerst binnen 90 seconden een kat kunnen vouwen met zijn niet-dominante hand (de hand waarmee je niet schrijft), ten teken dat hij die origamikunst tot in de perfectie beheerst. Het is bij Lexus een select gezelschap van negentien mannen en vrouwen. Deze vaklui hebben een extra en zware verantwoordelijkheid als teamleider. Maar voor hen is dat geen enkel probleem: ze leven voor hun ambacht.

  Illustratie: Luis Mendo