1. Modellen
  2. LBX Wereldpremière
  3. Prestaties & aandrijflijn

PRESTATIES: EEN NIEUW LEXUS PLATFORM

De LBX is de eerste Lexus die is ontwikkeld op een variant van het wereldwijde, compacte GA-B platform. Dit platform is op enkele cruciale punten aangepast om te kunnen beantwoorden aan de hoge eisen die Lexus stelt ten aanzien van luxueus rijcomfort, met als belangrijke kenmerken een laag zwaartepunt, grote spoorbreedte, korte overhang en een zeer torsiestijve carrosserie. Dit vormt tevens de basis voor het rijplezier van de auto, die bepalend is voor de Lexus Driving Signature in wat tot nu toe de meest compacte Lexus is. Dit karakter helpt bij het creëren van een natuurlijke dialoog tussen bestuurder en auto, met vertrouwen, controle en comfort als belangrijkste ingrediënten.

"Om het typische Lexus-gevoel te creëren van één zijn met de auto, hebben we gewerkt aan lichtvoetige rijeigenschappen om optimaal profijt te hebben van de compacte afmetingen en het lage gewicht van de LBX", aldus Chief Engineer Endoh. "Tegelijkertijd hebben we meer dan ooit de focus gelegd op het fijnslijpen van de belangrijkste karakteristieken zonder teveel gebruik te maken van elektronica."

Onderdeel van het elektronisch aangestuurde remsysteem is Vehicle Braking Posture Control. Deze functie verdeelt automatisch de remkracht tussen de voor- en achterwielen om duikneigingen te verminderen en de rechtuitstabiliteit tijdens het remmen te verbeteren. Het systeem vermindert tevens rolneigingen in bochten, waardoor de auto comfortabel en stabiel blijft, en trillingen zoveel mogelijk worden uitgefilterd.

EEN NIEUWE GENERATIE VAN DE LEXUS HYBRID DRIVE

De LBX wordt aangedreven door een hybride-elektrische aandrijflijn van de nieuwste generatie, met onder meer een compacte en lichtgewicht 1,5 liter driecilinder motor. De belangrijkste componenten van het hybride systeem zijn opnieuw ontworpen. Zo helpen de transaxle en PCU (Power Control Unit) de efficiency te verbeteren, met bovendien minder energieverlies, een aanzienlijke gewichtsbesparing en compactere afmetingen. Onderdeel van de aandrijflijn is ook een nieuw ontwikkelde, krachtige en bipolaire nikkel-metaal hydride (NiMH) batterij die de elektromotor extra ondersteunt tijdens het accelereren en die de elektrische actieradius in EV-modus aanzienlijk vergroot.

De powertrain is afgestemd op dynamische prestaties, zowel in stadsverkeer als buiten de bebouwde kom, met een stabiele wegligging en lineaire acceleraties die meer in lijn liggen met de wijze waarop de bestuurder omgaat met het gaspedaal. Het weggedrag wordt verder verbeterd door de functie Hybrid System Control die het motorgeluid en de acceleratie zorgvuldig op elkaar afstemt. Dankzij de verbeteringen aan de hybride aandrijflijn is de LBX in staat om met hogere snelheden elektrisch te rijden, met een grotere actieradius. Zo kunt u de efficiency van hybride rijden maximaal benutten.

Als authentieke SUV kan de LBX optioneel worden uitgerust met E-Four All-Wheel Drive, met een extra elektromotor op de achteras. Tijdens het optrekken, in bochten en bij rijden op een ondergrond met minder grip brengt het systeem een deel van de aandrijfkracht rechtstreeks over op de achteras, wat helpt om de auto stabiel te houden, en u als bestuurder maximaal vertrouwen geeft.

Het luxueuze karakter van de LBX komt onder meer tot uiting in de moeite die Lexus heeft gedaan om rijgeluiden en trillingen in het interieur zoveel mogelijk tegen te gaan. Zo helpt een balansas in de motor trilliingen te verminderen, die in het interieur voor hinderlijke bijgeluiden kunnen zorgen. Extra aandacht is besteed aan de portieren, die zijn voorzien van dempende folie om windgeruis en andere hoogfrequente geluiden tegen te gaan, waardoor u in het interieur verzekerd bent van een onderscheidende en aangename akoestiek.