1. Ontdek Lexus
  2. News
  3. Lexus als rode draad
Niks anders dan een rode Lexus

Lexus als rode draad

Elk verhaal heeft een rode draad. In het verhaal van Tiede Boersma, zijn partner Irma Alkema en hun verschillende Lexus modellen is die wel heel prominent aanwezig. Over nut en noodzaak van stuurverwarming zijn ze het bepaald niet eens. Maar als het gaat om de kleur van hun auto zitten ze helemaal op één lijn: hoe roder een Lexus, hoe beter.

Als nieuw

“Had ik vandaag niet beter een rode outfit aan kunnen doen? Sorry, helemaal vergeten!” roept Tiede Boersma terwijl hij plaatsneemt achter het stuur van zijn Lexus. Die is knalrood, op een haar na 21 jaar oud, en heeft bijna 400.000 kilometer op de teller. “Kijk naar die stoelen”, zegt Tiede voor hij zich neervlijt in de leren stoel in zijn SC430 uit 2001. “Meer dan 20 jaar oud, 385.000 kilometer gelopen en het ziet er nog als nieuw uit. Dat is toch niet te geloven?”

Absoluut geen toeval

Dat Tiede Boersma Lexus rijdt, berust absoluut niet op toeval. In zijn lange carrière als registerbelastingadviseur leerde hij dat klanten prijs stellen op een betrouwbare uitstraling. “En die heeft Lexus bij uitstek”, zegt Tiede. “Dus ik kocht zo’n tien jaar geleden een Lexus CT200h. Toen wist ik nog niet hoe groot de rol van Lexus in mijn leven zou worden.”

Trouwvervoer

Irma, destijds slechts een collega van Tiede, ging trouwen en dus vroeg ze aan Tiede of hij tijdens haar huwelijk als chauffeur wilde helpen. Dat wilde Tiede. In de zoektocht naar geschikt trouwvervoer dacht hij aan een klant: “Die had een nieuwe Lexus GS en vond het wel leuk om die uit te lenen als trouwauto. Irma en haar bruidegom vonden het machtig. Onderweg naar het huwelijk hebben we even getest hoe hard hij kon. Alle bloemen waaiden van de auto, maar we vonden het allemaal fantastisch!”

Nooit een ander merk

Dat het huwelijk geen stand zou houden lag noch aan de trouwauto, noch aan de chauffeur. Het lot bepaalde dat Tiede en Irma elkaar zouden vinden. Of dat aan die rit in die Lexus lag, weten ze niet zeker. Wel is zeker dat er nooit een ander merk op hun oprit heeft gestaan. “En Irma houdt van rood”, zegt Tiede schouderophalend. “Ze wil geen andere kleur, dus ja ...”

Precies één

Dus toen Tiede op zoek ging naar een cabrio was de keuze op z’n zachtst gezegd nogal beperkt. Het moest een Lexus zijn, een rode. Gelukkig stond er op dat moment in Nederland precies één rode SC430 te koop. “Hij was van een autojournalist, dat is wel grappig”, vertelt Tiede. “Irma’s zoon Jeroen – die ik intussen als mijn eigen zoon beschouw – wist ’m voor me te vinden. Die hoge kilometerstand, ach, die nam ik graag voor lief. Ik ken de kwaliteit van Lexus.”

Zulke mooie auto’s

De SC wordt niet veel gebruikt, Tiede schat dat hij hooguit 5.000 kilometer per jaar rijdt. Die kilometers maakt hij geregeld op weg naar klanten. “Die zijn stuk voor stuk enthousiast, iedereen vindt ’m mooi, zeker in het rood”, zegt Tiede. “Ik werd daarnet in het dorp nog aangesproken door een man – laten we zeggen: een wat gedateerde man – die me even wilde vertellen dat hij niet wist dat Lexus zulke mooie auto’s maakte. Dat weet hij nu dus wel!”

Geen navigatie? Who cares!

Over de vele pluspunten van de SC kan Tiede – die zichzelf toch als nuchtere Fries beschouwt – rustig een uurtje volpraten. Over het machtige geluid dat de V8 voortbrengt, over het feit dat hij zijn oude muziekcassettes weer kan draaien en dat die mooier klinken dan ooit. En over het feit dat de verwarming zo goed is dat open rijden ook in de winter prima te doen is. Zijn er dan helemaal geen nadelen? “Jawel, hij vertoond hier en daar wat plekjes”, zegt Tiede. “En hij heeft geen navigatie. Maar ach, who cares?”

Fan van stuurverwarming

Navigatie heeft de andere Lexus van Tiede en Irma wel. Dat is een IS 300h, Irma’s favoriet. “Ik ben fan van stuurverwarming en dat heeft de SC niet”, zegt Irma. ''Verder is het een echte Lexus: één brok kwaliteit.” Op vakantie mag de Lexus niet mee, dan gaan Irma en Tiede met de camper. Dat is heerlijk, op één belangrijk detail na: “Het is geen Lexus.”

Ideale Lexus verkoper

Hoewel Tiede en Irma allebei altijd veel voldoening halen uit hun werk, is Tiede sinds dit jaar officieel pensioengerechtigd. Kortom, hij mag het wat rustiger aan doen. In die vrije tijd speelt Lexus opnieuw een grote rol. Niet omdat hij nu nog vaker met zijn SC430 op pad kan, maar ook omdat hij stiefzoon Jeroen kan bijstaan in zijn autohandel. “Als hij een Lexus heeft, verkoop ik die meestal voor hem. Ik ben nou eenmaal een Lexus gek, dus ziet Jeroen in mij de ideale Lexus verkoper. Ik kan mijn enthousiasme moeilijk verbergen. Daarvoor hoeft een Lexus echt niet rood te zijn.”