1. Ontdek Lexus
  2. News
  3. Lexus introduceert LS met 'Advanced Drive"
Mobility Teammate concept

Lexus introduceert LS met 'Advanced Drive'

Lexus vindt veiligheid erg belangrijk en ontwikkelt daarom technologieën voor extra veiligheid en geautomatiseerd rijden. Hiervoor werkt Lexus volgens het Mobility Teammate concept. De auto neemt het rijden niet van de bestuurder over, maar wordt een soort partner. Zo kan de bestuurder naar wens genieten van het zelf rijden of geautomatiseerd rijden.

SITUATIES VOORSPELLEN

De vernieuwde LS is optioneel uitgerust met Advanced Drive. Dat is een nieuwe functie van de geavanceerde Lexus Teammate-technologie van rijassistentie. Advanced Drive heeft vijf technologische eigenschappen: intelligent, betrouwbaar, opmerkzaam, interactief en op te waarderen. Voor de geautomatiseerde rijfuncties is veiligheid altijd het belangrijkst. AI-technologie met ‘deep learning’ zorgt ervoor dat het systeem zelfs bepaalde situaties kan voorspellen. Voorspelt het systeem een gevaarlijke situatie, dan krijgt de bestuurder een melding en doet het een voorstel voor een handeling, zoals ‘remmen’ of ‘uitwijken’. Voert de bestuurder zo’n handeling uit, dan wordt hij daarbij geholpen. Zo ontstaat wederzijds vertrouwen.

GEAUTOMATISEERD RIJDEN

Dankzij het verzamelen van data wordt ook de werking van de systemen steeds verder verbeterd. Advance Drive biedt ondersteuning op alle wegen waar alleen motorvoertuigen komen. In combinatie met het navigatiesysteem houdt Advance Drive de auto op de snelweg binnen de rijstrook, op voldoende afstand van andere voertuigen, helpt het bij het wisselen van rijstrook en bij het inhalen. Ook in bochten en files. De bestuurder hoeft hierbij niet te remmen, accelereren of sturen. Dankzij software-updates kunnen ook achteraf nog functies worden toegevoegd. Zo blijft de technologie altijd actueel.

DE MENS CENTRAAL

Bij al deze assistentie blijft de mens centraal staan. Bij het inhalen van een groot voertuig houdt het systeem bijvoorbeeld extra afstand om de inzittenden meer op hun gemak te stellen. Bij wisselen van rijstrook houdt het systeem rekening met de snelheid van de andere voertuigen en past de snelheid van de LS daar vloeiend op aan. Sommige handelingen moet de bestuurder eerst bevestigen. De bestuurder moet ook zelf blijven opletten en het stuur vasthouden. Het systeem registreert ook welke kant de bestuurder op kijkt en of hij nog alert is. Zo niet, dan volgt een waarschuwing.

ONGELUKKEN VOORKOMEN

Het systeem maakt gebruik van nog meer technologieën dan voorheen en kan daardoor nog verder vooruitkijken. Niet alleen kan het systeem waarschuwen voor een naderende aanrijding, het kan de bestuurder ook helpen remmen en/of uitwijken. Als de bestuurder tijdens het rijden nergens meer op reageert, bijvoorbeeld door een medisch noodgeval, dan kan het systeem besluiten dat verder rijden niet verantwoord of wenselijk is. De alarmlichten worden dan automatisch geactiveerd en de auto komt rustig tot stilstand. Vervolgens worden de portieren ontgrendeld en automatisch de hulpdiensten opgeroepen.

ALTIJD ACTUEEL

Dankzij regelmatige software-updates, eventueel zelfs draadloos, blijft de technologie ook na aanschaf actueel. Er kunnen zelfs nieuwe functies worden toegevoegd of bestaande verbeterd. Zo biedt de LS altijd de nieuwste rijassistentietechnologieën. Advance Drive bestaat uit geavanceerde hardware met zeer snelle dataverwerking, wat de nieuwste veiligheidstechnologieën mogelijk maakt.

PRIMEUR VOOR LS

De eerste Lexus die (optioneel) is uitgerust met Advanced Drive is de vernieuwde LS. Het systeem is per direct leverbaar, maar vooralsnog alleen in Japan.

Ontdek de nieuwe Lexus LS 500h