1. Ontdek Lexus
  2. News
  3. Portable Solar Distiller wint Lexus Design Award Grand Prix 2021
Lexus Design Award 2021

'Portable Solar Distiller' wint Lexus Design Award

De winnaar van de Lexus Design Award Grand Prix 2021 is de Portable Solar Distiller van Henry Glogau – een Nieuw-Zeelander die onlangs afstudeerde aan de Royal Danish Academy in Kopenhagen. Glogau was een van de zes finalisten die waren geselecteerd uit 2.079 inzendingen uit 66 landen.

De jury van de designwedstrijd koos de Portable Solar Distiller als het project dat het beste aansluit op het thema ‘Design for a Better Tomorrow’, gebaseerd op de drie kernwaarden van Lexus: Anticipate, Innovate en Captivate. De Portable Solar Distiller produceert onder invloed van zonlicht schoon drinkwater uit vervuild (zee)water. Deze low-tech oplossing is te vervaardigen uit lokale grondstoffen en kan ook dienstdoen als een schaduwrijke ontmoetingsplaats.

“Het is een grote eer om gekozen te worden als winnaar van de Grand Prix”, zei Henry Glogau bij de uitreiking van de onderscheiding. “Ik wil graag de jury bedanken. Als je kijkt naar het kwaliteitsniveau van de finalisten en hun projecten en de ontwikkeling die ze hebben doorgemaakt, dan had echt ieder van ons kunnen winnen.”

“Ik wil ook graag de mentoren bedanken. Hun expertise op verschillende gebieden heeft niet alleen onze ontwerpen beter gemaakt, maar ook onszelf als ontwerpers. Als finalisten koesteren we de tot nadenken stemmende vragen en gesprekken die we hebben gehad. Tot slot bedank ik ook Lexus. Het is geweldig om een prestigieuze onderscheiding te ontvangen van een bedrijf dat echt gepassioneerd is voor Design for a Better Tomorrow en dat aanstormende ontwerpers een stevige basis biedt om hun toekomst op te bouwen.”

Na de bekendmaking van de Grand Prix-winnaar zei jurylid Greg Lynn: “Ik feliciteer de winnaar van harte. Het wedstrijdformat werkte heel goed en liet geweldige ideeën floreren. De winnaar is een van de ontwerpers die mij het meest hebben verrast, van het originele idee tot de uiteindelijke inzending. Hij hield zijn missie in het oog. Het ontwerp werd verfijnder, functioneler en meer ‘open source’. Het was voor alle deelnemers belangrijk om een werkend prototype te bouwen, maar voor de winnaar werd het meer dan dat. Het product werd meer dan een systeem of toepassing. Het werd een draagbare, inzetbare infrastructuur.”
De zes finalisten die afgelopen januari geselecteerd zijn, werden begeleid door Joe Doucet, Sabine Marcelis, Mariam, Kamara en Sputniko!. Deze vier ontwerpers van wereldklasse begeleidden hen door de uitdagingen van de productie van prototypes. Het begeleidingsproces was een ervaring die de deelnemers wellicht maar één keer zullen meemaken. Het heeft zeker een positieve invloed op de internationale designcarrière van de finalisten.
Voor meer informatie, zie LexusDesignAward.com en #LexusDesignAward