1. Ontdek Lexus
  2. Safety
  3. RX Awarded Five Star Euro NCAP Rating
VEILIGHEID

NIEUWE LEXUS RX BEHAALT VIJF STERREN VEILIGHEID

  • Het Lexus Safety System + van de nieuwste generatie is standaard, met een indrukwekkend arsenaal aan veiligheids- en hulpsystemen
  • De nieuwe RX beoordeeld met vijf sterren bij onafhankelijke Euro NCAP crashtest
  • Robuuste constructie en passieve veiligheidsvoorzieningen bieden uitstekende bescherming in geval van een aanrijding
  • Technologie ontworpen om rijden minder inspannend te maken en vermoeidheid bij de bestuurder te verminderen
  • Nieuwe Driver Monitor registreert continu de alertheid van de bestuurder en brengt de auto veilig tot stilstand wanneer de bestuurder niet reageert op waarschuwingssignalen

Lexus Safety System +

In de nieuwe Lexus RX staat veiligheid voorop, elke keer als u plaatsneemt achter het stuur. Het verkeer om u heen en de weg voor u houdt hij continu in de gaten, altijd alert op mogelijk gevaar. Bemerkt de RX gevaar, dan waarschuwt hij u en, indien nodig, past hij uw snelheid aan en helpt hij u met sturen en remmen om een aanrijding te vermijden - of om de gevolgen van een aanrijding zoveel mogelijk te beperken.

De reikwijdte en functionaliteit van de diverse veiligheids- en hulpsystemen zijn groter dan ooit. Dat is te danken aan het Lexus Safety System + van de nieuwste generatie, een uitgebreid pakket dat hoort tot de standaarduitrusting van elke RX.

Euro NCAP

De kwaliteit van deze technologische innovaties heeft eraan bijgedragen dat de RX de maximaal haalbare score van vijf sterren behaalde in het onafhankelijke, uitgebreide testprogramma van Euro NCAP. De diverse hulp- en veiligheidssystemen zijn gecombineerd met de intrinsieke stevigheid van de constructie van de auto en de mate waarin bestuurders, passagiers én voetgangers worden beschermd, mocht een aanrijding zich voordoen. De behaalde testscores tonen indrukwekkende resultaten van 90% voor bescherming van volwassen inzittenden; 87% voor kindveiligeid; 89% voor kwetsbare weggebruikers en 91% voor de prestaties van veiligheids- en hulpfuncties.

Pre-Collision System

Het Pre-Collision System (PCS) van de RX maakt voortaan gebruik van een combinatie van radar en camera om een breder bereik te hebben en een grotere verscheidenheid aan gevaarlijke situaties te herkennen. Slaat u op een kruising bijvoorbeed links- of rechtsaf, dan detecteert uw auto het potentiële risico van een frontale aanrijding met een tegenligger of een overstekende voetganger. Het systeem reageert bovendien sneller en heeft als belangrijke toevoeging Emergency Steering Assist (ESA) with Active Support, een functie die direct ondersteuning biedt bij het sturen en remmen, wanneer u bijvoorbeeld een plotselinge manoeuvre maakt om een obstakel te ontwijken.

Bij rijden met lage snelheid is het PCS ook in staat om een plotseling, onbedoeld gebruik van het gaspedaal te detecteren en een mogelijk gevaarlijke acceleratie te voorkomen. De Blind Spot Monitor (BSM) en Rear Cross Traffic Alert with auto-braking (RCTA) helpen u veilig in te halen en bij het manoeuvreren.

Het Front Cross Traffic Alert (FCTA), dat deel uitmaakt van een uitgebreid optioneel veiligheidspakket, waarschuwt u op kruisingen met slecht zicht voor aankomend verkeer. Daarnaast speelt de Blind Spot Monitor een rol bij Safe Exit Assist (SEA), een functie die met de elektronische vergrendeling van e-Latch voorkomt dat de portieren worden geopend bij achteropkomend verkeer.

Driver Monitor

Het is logisch dat u als bestuurder tijdens een lange rit vermoeid raakt, wat van invloed is op uw oplettendheid en reacties. Lexus pakt dit probleem aan met functies die autorijden minder inspannend maken, en die tevens in de gaten houden of u nog voldoende alert bent. De Driver Monitor maakt gebruik van een boven het stuurwiel geplaatste camera die uw conditie in de gaten houdt, om te beoordelen of u mogelijk minder geconcentreerd bent, omdat u vermoeid raakt, of mogelijk onwel bent geworden.

Als wereldprimeur is de camera nu ook gekoppeld aan de actieve veiligheidssystemen van de auto. Reageert de bestuurder niet op waarschuwingssignalen, dan onderdrukt het systeem de acceleratie en wordt de auto gecontroleerd tot stilstand gebracht, waarna de alarmlichten in werking treden.

Proactive Driving Assist

Proactive Driving Assist (PDA) treedt in werking wanneer u met lagere snelheden in de stad rijdt. De functie gebruikt de camera aan de voorzijde om mogelijk gevaar op te merken, zoals voetgangers die aanstalten maken om over te steken of langs de rand van de weg lopen. Ook houdt PDA voor u geparkeerde auto's en fietsers in de gaten.

Tijdens een lange rit op de snelweg helpt de Dynamic Radar Cruise Control (DRCC) u een veilige, vooraf bepaalde afstand te bewaren tot uw voorligger. Als de situatie daarom vraagt, brengt het systeem de RX zelfs volledig tot stilstand. De functie reageert voortaan ook op uw gesproken commando's en past automatisch uw snelheid aan wanneer u een bocht nadert. Zo kunt u veilig en soepel uw weg vervolgen. Het systeem is tevens in staat om uw snelheid aan te passen en zo te voorkomen dat u een medeweggebruiker op een meerbaans weg rechts inhaalt.

Lane Keep Assist (LKA) en Lane Departure Alert (LDA) helpen u om in uw rijbaan te blijven. Road Sign Assist (RSA) laat de waarschuwings- en gebodsborden op uw route zien in het multi-information display, met bovendien een automatische koppeling naar DRCC om uw snelheid aan te passen zodra de maximum toegestane rijsnelheid verandert. Night-time driving is ook veiliger gemaakt met een automatische aanpassing tussen dimlicht en groot licht - dankzij een Adaptive High-beam System (AHS) of Automatic High Beam (AHB), afhankelijk van de gekozen specificaties voor uw RX.

Hoewel al deze functies samen - gecombineerd met automatische parkeerfuncties - een veelomvattend veiligheidspakket vormen, is dit nog niet het hele verhaal. Dankzij over-the-air software updates weet u zeker dat de diverse systemen altijd beschikken over de laatste software, zonder dat u uw auto naar de dealer hoeft te brengen voor onderhoud.