1. Ontdek Lexus
  2. News
  3. Geëlektrificeerd modellen Lexus enorm in trek
Wereldwijd immens populair

Geëlektrificeerde modellen Lexus enorm in trek

De geëlektrificeerde modellen van Lexus zijn wereldwijd immens populair. Eind april 2021 bereikte Lexus een groene mijlpaal met de verkoop van de twee miljoenste geëlektrificeerde auto. En de teller loopt inmiddels weer hard op.

Waar het begon

Alles begon met de introductie van de Lexus RX 400h in 2005. Dat was de eerste hybride auto van Lexus. Sindsdien is het aanbod aan geëlektrificeerde modellen flink uitgebreid. Momenteel verkoopt Lexus negen geëlektrificeerde modellen (hybride en batterij-elektrisch) in ongeveer 90 landen en regio’s over de hele wereld.

In het verkoopjaar 2020 vertegenwoordigden alle geëlektrificeerde modellen 33 procent van alle Lexus verkopen. In West- en Centraal-Europa ligt het aandeel aanzienlijk hoger, namelijk maar liefst 96 procent. Het populairste geëlektrificeerde model wereldwijd is de Lexus RX met een verkoopaantal van 518.000 (2005 tot en met april 2021). De verkoopcijfers op een rij:

Wereldwijd: 2.02 miljoen, waarvan:

VS: 540.000
Europa: 480.000
Japan: 400.000
China: 387.000
Oost-Azië: 138.000
Overig: 74.000

De verkoop van die dik twee miljoen geëlektrificeerde Lexus modellen heeft niet alleen geresulteerd in veel rijplezier voor de eigenaar, maar ook in een flinke CO2-reductie. Sinds 2005 hebben de geëlektrificeerde Lexus modellen bijgedragen aan een cumulatieve CO2-reductie van ongeveer 19 miljoen ton. Lexus streeft ernaar om per 2050 klimaatneutraal te zijn gedurende de gehele levenscyclus van het voertuig, waaronder de gebruikte materialen, de onderdelen en de productie, maar ook de logistiek, het gebruik van het voertuig en het recyclen hiervan.

Gebaseerd op de filosofie van het juiste product op het juiste moment en de juiste plaats zal Lexus zijn aanbod verder ontwikkelen waarbij het zo goed mogelijk inspeelt op de verschillende energiebronnen en infrastructuren die overal ter wereld voorkomen.

Elektrificatietechnologieën

Al in 2021 introduceert Lexus zijn eerste PHEV (Plug-in Hybrid Electric Vehicle). In 2022 krijgt deze gezelschap van een nieuw, volledig elektrisch model. Hierbij maakt Lexus gebruik van de elektrificatietechnologieën die het in de loop der jaren heeft ontwikkeld voor zijn succesvolle hybride modellen (HEV, Hybrid Electric Vehicle). Nog recentelijk onthulde Lexus de LF-Z Electrified, een spectaculair gelijnde, volledig elektrische conceptcar. Dit model geeft een visie op een nieuw tijdperk voor Lexus.

En er komt meer. In aanloop naar 2025 introduceert Lexus namelijk twintig nieuwe of vernieuwde modellen, waaronder meer dan tien geëlektrificeerde modellen (volledig elektrisch, plug-in hybride en hybride). In 2025 wil Lexus van al zijn modellen een geëlektrificeerde versie aanbieden. Lexus verwacht dat zijn geëlektrificeerde modellen dan meer dan helft van de wereldwijde verkopen voor hun rekening nemen.


En om nog even terug te komen op rijplezier: toekomstige geëlektrificeerde modellen van Lexus beschikken allemaal over DIRECT4 en steer-by-wire-systemen. DIRECT4 is een vierwielaangedreven aansturingssysteem dat behalve de vermogensafgifte van de elektromotoren voor en achter ook de verdeling van de remkracht over de vier wielen aanstuurt. Door automatisch de balans tussen de voor- en achterwielaandrijving aan te passen, zorgt DIRECT4 ervoor dat de aandrijving altijd optimaal is aangepast aan de rijomstandigheden én de intenties van de bestuurder. Dit leidt onder meer tot nog meer rijplezier. Of beter gezegd: verantwoord rijplezier.