1. Ontdek Lexus
  2. News
  3. Lexus LS400 biedt voor Peter pure ontspanning
Verjaardagscadeau van kwaliteit

Pure ontspanning in Lexus LS400

Wie de Lexus LS400 kent, weet hoe comfortabel en ontspannen die auto rijdt. Peter van Burik weet het beter dan de meeste anderen, want met zijn LS400 uit 1996 legde hij ruim 650.000 kilometer af. Dat waren vaak zakelijke kilometers, maar nog vaker reed Peter zijn Lexus puur voor de ontspanning: “Een ander gaat na een lange werkdag voor de tv zitten. Ik ging in mijn Lexus rijden.”

Perfect verjaardagscadeau

Hij heeft het nog eens uitgerekend. In totaal heeft de 55-jarige Peter van Burik vrijwel op de kop af een volledig jaar van zijn leven doorgebracht achter het stuur van zijn Lexus LS400. “Dat wil zeggen, een jaar lang, 24 uur per dag, zonder onderbrekingen”, lacht hij, “en ik zal nog eens wat zeggen: ik heb er geen spijt van. Niet van die tijd, en niet van het feit dat ik mijn Lexus heb aangeschaft. Ik haalde hem op in 2003, op mijn verjaardag. Een beter verjaardagscadeau kon ik me niet wensen.”

Bijzonder verzoek

In 1989, het jaar waarin Lexus werd geïntroduceerd, gingen Peters ouders op vakantie naar Amerika. Een zakenrelatie – de familie Van Burik had een bedrijfswagenhandel – deed een bijzonder verzoek: “De directeur van een Toyota-dealer uit de regio vroeg of ze folders van de Lexus LS400 wilden meenemen, want die auto interesseerde hem enorm. Dat hebben ze gedaan, ik geloof zelfs dat mijn vader in Amerika nog een proefrit heeft gemaakt.”

Grote indruk

“Die folders heb ik natuurlijk gezien”, vervolgt Peter, “maar de LS400 zag ik pas in het echt toen hij in Nederland in de showroom stond. Ik vond het meteen een enorm indrukwekkende auto. Ik heb mezelf op slag beloofd dat ik er later ook één zou kopen.”

100.000 of meer per jaar

Toen Peter zijn LS400 aanschafte, kocht hij een auto die een rustig leven had geleid. Met slechts 80.000 kilometer op de teller was de Lexus nog als nieuw. Zo zou hij blijven, maar dat rustige leventje was snel afgelopen. “Ik maakte zakelijk behoorlijk wat kilometers, maar van alle kilometers die ik reed waren de meeste privé. Vaak reed ik gewoon even naar Luxemburg, om goedkoop te tanken. Of nam ik mijn moeder mee naar de Eifel voor een etentje. Dat deden we elke week, ik denk dat zij ruim 200.000 kilometer naast me heeft gezeten.”

Rondje Afsluitdijk

Maar Peter reed ook veel alleen. Niks vond hij fijner dan in zijn Lexus stappen en gewoon gaan rijden: “Een rondje Afsluitdijk, even naar de Van Brienenoordbrug. Met een blikje limonade in de bekerhouder, goede muziek op dat fantastische audiosysteem, de cruise control op een ontspannen snelheid en lekker mijn hoofd leegmaken. Thuis op de bank voor de tv zitten is niks voor mij. Rijden in mijn Lexus, dat was de ultieme ontspanning na een drukke werkdag.”

Dankzij die oude bus

Drukke werkdagen waren jarenlang de rode draad in Peters leven. Peter was de derde generatie die in het familiebedrijf kwam, nadat zijn opa Bart het in 1925 startte en zijn vader Cees het voortzette. Peter bleek niet alleen een neus voor zaken te hebben, maar ook voor kwaliteit. Dat bleek toen hij een partij van achttien ingeruilde bestelwagens op het spoor kwam.
Allemaal hadden ze de naam ‘Toyota’ op de neus, maar één exemplaar zou Peter nooit meer vergeten: “Een oude HiAce, met ruim vier ton op de teller. Dat was een voor die tijd ongekende kilometerstand. Nadat wij die auto doorverkochten heeft die nog jaren doorgereden. Dat vond ik heel indrukwekkend. Mijn affiniteit voor het merk Toyota dank ik aan de kwaliteit van die HiAce. Eigenlijk heb ik mijn Lexus ook dankzij die oude bus.”

Ruim overtroffen

De kwaliteit van die HiAce heeft de LS400 niet alleen geëvenaard, maar ruim overtroffen. Peter raakt er nauwelijks over uitgepraat: “Kwalitatief is de LS400 zelfs beter dan zijn reputatie doet vermoeden. De kilometerteller staat op 758.000, maar de eerste aandrijflijn zit er nog in. De wiellagers zijn nog nooit vervangen, van de remleiding is nog maar kort geleden het eerste stuk vervangen en de eerste set voorste remblokken ging liefst 175.000 kilometer mee. Kijk eens naar het leder op de stoelen! Daar zie je nauwelijks slijtagesporen op. Die kwaliteit, daar geniet ik zelfs na twintig jaar nog van.”

Weer ouderwets genieten

De afgelopen paar jaar heeft de Lexus vooral stilgestaan. Door gezondheidsproblemen werkt Peter niet veel meer en maakt hij ook nauwelijks nog kilometers. Zijn tijd besteedt hij nu aan zijn bescheiden autocollectie, waarin de Lexus een centrale rol speelt. “Dit jaar ga ik wat puntjes op de i zetten”, zegt hij. “De bak moet worden gespoeld en ik wil de distributieriem, de waterpomp en de multiriem vervangen. Niet omdat ik weer veel kilometers ga maken, maar omdat deze auto veel voor me betekent.”
De Lexus moet kloppen, maar vanaf nu behandelt Peter hem met het respect dat een oldtimer verdient: “Hij staat alleen nog binnen en ik rij er af en toe een leuke oldtimerrit mee, of een stukje voor mijn plezier. Het miljoen op de teller? Dat is ver weg, maar aan de auto ligt het niet. Die haalt dat fluitend. Wel ga ik binnenkort nog een keer met de Lexus naar de Eifel. Met mijn moeder naast me, net als vroeger. Dat wordt weer ouderwets genieten.”