1. Ontdek Lexus
  2. News
  3. RTL Autowereld test Lexus LBX
“Hij overtreft ieders verwachting.”

RTL Autowereld rijdt met de nieuwe Lexus LBX

Het Nederlandse televisieprogramma RTL Autowereld maakt uitgebreid kennis met de nieuwe Lexus LBX. Presentator Andreas Pol voelt het compactste model in de line- up van het merk aan de tand in het kunstzinnige Valencia.

Bestverkochte Lexus van Europa?

Na de presentatie van de LBX in modestad Milaan, heeft Lexus ervoor gekozen om de nieuweling in het Spaanse Valencia voor het eerst de weg op te sturen. De keuze voor beide steden is Andreas niet ontgaan: “Het merk begeeft zich altijd in een wereld van stijl, luxe en design, maar deed dat altijd met grotere auto’s.” Nu brengt Lexus zijn meest compacte model ooit op de markt: “Een auto die in potentie Europa’s meest succesvolle auto ooit voor Lexus zou kunnen worden”, aldus Andreas.

Volwassen indruk

De presentatie van de Lexus LBX in Milaan vond plaats onder kunstlicht. Een auto buiten zien rijden is natuurlijk heel anders. Vindt ook Andreas: “Een auto op straat zien is altijd anders dan in een studio. Het licht valt er anders op en je ziet hem ook tussen andere modellen rijden. De presentator spreekt lovend over het ontwerp: “De auto oogt breed, zelfverzekerd. En zo rijdt hij ook: een dik stuur, hoge instap en lage zit – als je dat wilt – en hij is heel stil”, waarmee hij een bruggetje maakt naar de aandrijflijn.

Altijd hybride

De Lexus LBX is altijd hybride elektrisch met onder de motorkap een zeer efficiënte, geavanceerde 1,5-liter benzinemotor en een krachtige elektromotor. In de basis is de LBX een voorwielaangedreven crossover, maar optioneel is hij er ook als AWD. Het opladen van de batterij gebeurt tijdens het remmen, rijden en uitrollen, wat resulteert in een gemiddeld verbruik van 1 liter op 22 kilometer. De LBX probeert zoveel mogelijk volledig elektrisch te rijden.

Oprechte dienstbaarheid

Andreas vervolgt de test van de LBX door dieper in te gaan op ‘Omotenashi’ en legt dat begrip zelf uit: “Het is die typische dienstbare Japanse gastvrijheid die verder gaat dan de verwachtingen van de gast.” De nieuwe LBX is het eerste model van Lexus in dit segment. De nieuwe LBX moet de verwachtingen overtreffen van de klant die in dit segment winkelt, net zoals de grotere modellen doen in hun segment. Lexus probeert dat te bereiken met onder meer het geavanceerde Climate Concierge, maar ook met een uitgebreide reeks veiligheidssystemen en personalisatiemogelijkheden.

Oneindige personalisatiemogelijkheden

De nieuwe LBX is helemaal naar eigen wens samen te stellen, van de exterieurkleuren (desgewenst) tot het interieur dat op smaak te maken is met verschillende soorten leder, waaronder vegan, en in verschillende stijlen. Die stijlen worden ‘Atmospheres’ genoemd, waarbij de één wat sportiever is en de ander juist eleganter. Ze bieden uiteenlopende details zoals stiksel en materialen. Andreas voegt daar aan toe: “De uitvoeringen zijn op hun beurt ook weer uit te breiden met opties die je normaal in hogere segmenten ziet, zoals het Mark Levinson HiFi-systeem met maar liefst 13 speakers!"

Maar ... hoe rijdt hij?

“Alles voelt vertrouwd, ook tijdens het rijden”, zegt de presentator. Dat komt niet alleen door de uitstekende basis van de LBX, maar ook door de toevoeging van vernuftige elektronica. “Als je bijvoorbeeld hard remt, dan trekt die de achterkant ook naar beneden. Dat zorgt voor extra comfort”. Ook zorgt de auto zelf voor een efficiënte rit: “De auto kijkt vooruit en als er heuvels of bochten komen, dan zal hij extra energie voor je terugwinnen. Ook als hij een file ziet aankomen zal hij energie bewaren zodat je in de file volledig elektrisch kunt rijden.”

Overtroffen verwachtingen

Na een uitgebreide testrit in de LBX is de conclusie van de RTL Autowereld-presentator helder. “Ik denk dat het merk ieders verwachtingen heeft overtroffen.” Andreas vervolgt: “Hij brengt iets wat er nog niet was én er zit ook nog maar liefst 10 jaar garantie op.” Benieuwd naar de video? Bekijk de video hieronder.