1. Ontdek Lexus
 2. News
 3. Zo verzorgt u uw Lexus hybride bij langdurig stilstaan
Geen extra onderhoud

Zo verzorgt u uw Lexus hybride bij stilstaan

Nu we zo veel mogelijk vanuit huis werken en een dagje weg maar beperkt mogelijk is, staat de auto vaak lange tijd stil. Wat gebeurt er nu eigenlijk met uw Lexus hybride wanneer die langdurig stilstaat? Hoe zit het bijvoorbeeld met de laadstatus van de accu? We zetten een aantal aandachtspunten op een rij.

 • Tijdens langdurige stilstand hoeft er geen extra onderhoud aan de Lexus hybride uitgevoerd te worden. Dat is goed nieuws. Wel zijn er enkele tips die helpen om de Lexus ook bij stilstand in topconditie te houden.
 • Een Lexus hybride heeft doorgaans twee accu’s: een 12V-accu (voor systemen zoals de verlichting en audio) en een hoogspannings-hybridesysteem (voor de elektromotoren en het starten van de brandstofmotor).

  De eenvoudigste manier om ervoor te zorgen dat beide accu’s hun spanning behouden is door de auto te activeren. Voer de gewone startprocedure uit: druk de Start-knop in met uw voet op de rem en wacht tot de melding ‘Ready’ op het dashboard verschijnt.

  Bij voorkeur maakt u vervolgens een rustige rit van ongeveer een uur. Daarmee houdt u namelijk niet alleen de accu’s, maar ook de rest van de auto in topconditie. Door te gaan rijden komt de verbrandingsmotor namelijk goed op bedrijfstemperatuur. Dan zijn zowel de smering van de bewegende delen als de verbranding optimaal.

Ook zorgt een stukje rijden ervoor dat eventuele oppervlakteroest op de remschijven wordt verwijderd. Schakel tijdens de rit zo veel mogelijk stroomverbruikers uit, zoals airco, navigatie en audio. Hierdoor worden de accu’s sneller en beter opgeladen.

We raden aan om in ieder geval één keer per maand een dergelijk ‘oplaadritje’ te maken. Onder bepaalde ‘zwaardere’ omstandigheden, zoals koud weer, raden we aan om dit voor alle zekerheid een keer per week te doen.

Is het echt niet mogelijk om een stukje te rijden? Voer deze oplaadprocedure dan bij stilstand uit. Laat de auto dan voor zo’n 60 minuten in ‘Ready’-modus staan voordat u hem weer uitschakelt. Laat de auto niet onbeheerd achter wanneer deze in ‘Ready’-modus staat en zorg ervoor dat de handrem is geactiveerd. 

HOE ZIT DAT VOOR EEN NIET-HYBRIDE?

De Lexus modellen met alleen een benzinemotor hebben alleen een 12V-accu. Die levert zowel de stroom voor het starten van de motor als voor de andere genoemde systemen. De benzinemotor genereert in ongeveer 20 minuten de hoeveelheid stroom die het starten heeft gekost. Voor het behoud van de accu raden we dus aan om de motor minstens een keer per maand 20 à 30 minuten te laten draaien. Ook hier geldt: rustig een ritje maken is beter dan al die tijd stationair draaien.

ZIJN ER NOG MEER TIPS?

Of uw Lexus nu wel of geen hybride is, er zijn nog een aantal eenvoudige tips die ervoor zorgen dat uw Lexus ook bij stilstand in topconditie blijft. Controleer bijvoorbeeld de bandenspanning en vul indien nodig lucht bij tot de aanbevolen spanning is bereikt.

 • Maak de auto zowel van binnen als van buiten goed schoon. Wanneer de Lexus in een garage staat, zorg er dan voor dat de auto helemaal droog is voordat u hem langere tijd wegzet.
 • Het kan helpen om de auto niet op de handrem te zetten. Dit voorkomt dat de remmen gaan vaststaan. Doe dit wel alleen als u zeker weet dat de auto op een vlakke ondergrond staat en dus niet zal wegrollen. Zorg ervoor dat de transmissie in P staat en plaats eventueel blokken onder de wielen.
 • Wanneer u een druppellader voor een 12V-accu of vergelijkbaar apparaat heeft en daar goed mee overweg kunt, dan is dat ook een goede manier om de accu volledig op te laden terwijl de auto langere tijd stilstaat.
 • Als uw Lexus is voorzien van Smart Entry & Start, maar het systeem lange tijd niet is gebruikt, activeert automatisch een accubesparingsfunctie om te voorkomen dat de batterij van de elektronische sleutel en de 12V-accu zonder stroom komen te zitten. Zo zal de elektronische sleutel tijdelijk geen radiogolven ontvangen om zo stroom te besparen. Bij veel modellen met dit systeem is het mogelijk om de sleutel handmatig in de accubesparingsmodus te zetten. Kijk hiervoor in de handleiding van uw Lexus. Een andere tip is om uw sleutel op een veilige plek op te bergen wanneer u niet van plan bent te gaan rijden. Dit voorkomt dat de auto onnodig ‘ontwaakt’ wanneer u er langs loopt.