1. Ontdek Lexus
  2. News
  3. Nóg schonere lucht in Lexus modellen dankzij nieuwe generatie nanoe™ X
Nieuwe generatie nanoe™ X

Nóg schonere lucht in Lexus modellen

Als het gaat om luchtkwaliteit maakt Lexus zich niet alleen druk om de lucht buiten de auto, ook de lucht in de auto wordt zeker niet vergeten. Sterker nog, Lexus introduceert al de vierde generatie van nanoe™ X luchtreinigingstechnologie.

De door Panasonic ontwikkelde techniek van nanoe™ X in Lexus modellen is een stille kracht, die onzichtbaar voor het menselijk oog, op de achtergrond werkt om potentieel schadelijke en onaangename deeltjes uit de lucht in het interieur te filteren. Het resultaat is een schonere en gezondere omgeving voor de inzittenden.

Hoe werkt nanoe™ X eigenlijk?

Het principe van nanoe™ X is relatief eenvoudig: watermoleculen die microscopisch kleine hydroxylradicalen bevatten worden via de luchtstroom de auto in geblazen. De moleculen kunnen virussen, bacteriën, pollen, en andere allergenen remmen en de nadelige effecten ervan neutraliseren. Dit geldt ook voor gevaarlijke stoffen in PM2,5-fijnstofdeeltjes.

Nieuwe, vierde generatie

De effectiviteit van nanoe™ X is getest door onafhankelijke organisaties en academische instanties over de hele wereld. Daarbij heeft laboratoriumonderzoek bijvoorbeeld aangetoond dat het in één uur meer dan 99% van de virussen en bacteriën kan remmen. De nieuwe generatie is ten opzichte van eerdere versies weer een stuk effectiever, mede dankzij een tienvoudige toename van het aantal verspreide hydroxylradicalen – van 480 miljard per seconde tot 4,8 biljoen. 

De effecten van nanoe™ X

Hydroxylradicalen, overvloedig beschikbaar in de natuur, worden gebruikt om de luchtkwaliteit te verbeteren in afgesloten ruimtes zoals voertuigen, werkplekken en openbare ruimtes. In een Lexus profiteren inzittenden tijdens elke autorit van het effect van de geavanceerde luchtzuiveringstechnologie en in sterk vervuilde stedelijke gebieden is dat effect natuurlijk extra groot. Bovendien zorgt nanoe™ X voor het deodoriseren van nare geurtjes en stoppen van de verdamping van vocht. Dit laatste leidt tot een beter gehydrateerde huid.

Beschikbaar in alle modellen

De nieuwe generatie van nanoe™ X heeft zijn intrede gedaan in de Lexus ES. De techniek is nu ook beschikbaar in de vernieuwde UX, de nieuwe RX en wordt ook geleverd in de nieuwe RZ, als onderdeel van het Lexus Climate Concierge-systeem. De rest van de modellen volgt in 2023.