Hierom is een Lexus zo bijzonder

Lexus

Waarmee onderscheidt een luxe auto zich van de massa? Is dat de aandrijflijn, het design of toch de uitrusting? En waarom niet alle drie? Of alle vier? Want een Lexus onderscheidt zich ook door vakmanschap en oog voor detail. We vertrouwen hierbij op speciaal opgeleide ambachtslieden, de ‘Takumi’. Een eervolle titel waarop alleen de beste vaklieden aanspraak mogen maken. Maar hoe verkrijgen zij deze titel?

BIJZONDER

Puur vakmanschap

Een Lexus wordt met uiterste precisie geproduceerd. Met onbeschrijflijk kleine marges. Lexus vertrouwt hierbij op hypermoderne robots die foutloos hun werk doen. Maar eeuwenoud vakmanschap programmeer je niet zomaar in een robot. Puur vakmanschap draait tenslotte niet alleen om technische vaardigheden, maar ook om emotie. Daarom voeren onze Takumi nog steeds de eindcontrole uit, mét hun zintuigen; er komt geen machine aan te pas.
BIJZONDER

Eeuwenoude tradities

Een Takumi word je niet zomaar. De naam dateert uit de Japanse oudheid. Hij werd alleen verleend aan degenen die het beste in hun vakgebied waren en een jarenlange toewijding vertoonden. Wie bij Lexus aanspraak wil maken op de titel moet minimaal dertig jaar absolute inzet tonen en in die tijd een oog voor detail ontwikkelen die ongekend is. Vandaar dat slechts een handjevol Lexus-medewerkers de titel Takumi draagt. Een voorbeeld: van de 7.700 werknemers in de Lexus-fabriek op het Japanse eiland Kyushu zijn slechts 19 Takumi-ambachtslieden.
BIJZONDER

Perfectioneren van de kleinste details

Elke Takumi heeft de verantwoordelijk zijn kennis en ervaring over te dragen op een volgende generatie. Zo voorkomt Lexus dat specifieke ambachten uitsterven. De Takumi zijn nauw betrokken bij de ontwikkeling van nieuwe Lexus-modellen. Yasuhiro Nakashima bijvoorbeeld, met meer dan 27 jaar ervaring in metaalbewerking. Hij is verantwoordelijk voor de ‘spindle grille’ van Lexus. Nakashima ontwierp zelfs zijn eigen gereedschap om de kleinste details te kunnen perfectioneren en de allerkleinste oneffenheden weg te vijlen. Hierna polijst Nakashima de grille volledig met zijn hand voor een zo glad mogelijk resultaat.
BIJZONDER

Katana-zwaarden

In het interieur van Lexus-modellen vind je typische Takumi-details. Wat te denken van de sierlijsten in de Lexus ES F SPORT. Die zijn volgens het Hadori-principe gepolijst. Hadori is de traditionele, Japanse polijsttechniek voor Katana-zwaarden, een samoeraizwaard. Elke sierlijst bevat minuscule details die een robot niet kan vervaardigen. En daarom vertrouwen we op het vakmanschap van onze Takumi-vakmensen.
BIJZONDER

Met de hand gestikt

Een ander voorbeeld van Takumi-vakmanschap is het stuurwiel van een Lexus. De Takumi ondergaan een intense training van drie maanden waarbij ze tien verschillende stikpatronen leren. Elk stiksel moet perfect zijn en geen afwijkingen vertonen. Het met de hand stikken van de lederen stuurwielbekleding vraagt om een uitzonderlijk oog voor detail. Slechts twaalf medewerkers van de eerder genoemde Lexus-fabriek wisten de training succesvol af te ronden.

MIDDELPUNT VAN TAKUMI-VAKWERK

Een ander fraai interieurdetail van een Lexus is het optionele Shimamoku-hout op de middenconsole van bijvoorbeeld de Lexus ES, letterlijk het middelpunt van Takumi-vakwerk. Het hout is opgebouwd volgens het Japanse shibumi-principe. De Takumi brandschilderen en behandelen hardhouten platen van slechts 1 millimeter dik voor een meerkleurig effect. Vervolgen

BIJZONDER

Het gevoel van luxe

Jarenlange ervaring, uitzonderlijk vakmanschap en eeuwenoude Japanse tradities leiden uiteindelijk tot dat bijzondere gevoel dat een bestuurder krijgt wanneer hij in zijn Lexus stapt. Het weldadige gevoel van échte luxe. Dat gevoel vind je alleen in een Lexus.