1. Ontdek Lexus
  2. News
  3. Lexus bekroond voor veiligheidsinnovatie in de gloednieuwe NX
Lexus bekroond

Veiligheidsinnovatie in de gloednieuwe NX

Lexus is al van meet af aan toonaangevend op het gebied van veiligheid. De nieuwe NX houdt de reputatie op dat vlak hoog met vernuftige veiligheidsvoorzieningen voor zowel de inzittende als de overige verkeersdeelnemers.

Een nieuwe veiligheidsfunctie waar de luxueuze middelgrote SUV over beschikt is het Safe Exit Assist-systeem. Een slim systeem dat ingrijpt wanneer het risico bestaat dat het portier vlak voor een van achteren naderende auto of fietser geopend wordt. De bestuurder ziet een knipperend waarschuwingslampje in de buitenspiegel, hoort een waarschuwingsgeluid en de ontgrendeling van het portier wordt geannuleerd.

ONDERSCHEIDEND

Het systeem maakt gebruikt van de Blind Spot Monitor radar om te controleren of er verkeer van achteren nadert en is gekoppeld aan de nieuwe e-latch one-touch elektronische portierontgrendeling van de NX. De koppeling met het e-latch systeem is uniek. Lexus is de eerste fabrikant die deze veiligheidstechnologie toepast. Lexus verwacht dat Safe Exit Assist 95% van de ongevallen kan voorkomen die worden veroorzaakt door het ontijdig of onbedoeld openen van de portieren. Voor deze innovatie mocht Lexus de onderscheiding ‘Secure Car’ ontvangen bij de prestigieuze 2021 Automobile Awards in Frankrijk, georganiseerd door de Automobile Club de France.

WANNEER HET EVEN TEVEEL WORDT

Het Safe Exit Assist is slechts één element uit de derde generatie van het Lexus Safety System +. Een uitgebreid veiligheidspakket voor de nieuwe Lexus NX, dat door te waarschuwen, te remmen of te sturen een aanrijding kan voorkomen of de gevolgen kan beperken als een aanrijding toch onvermijdelijk is.

VOORUITZIENDE BLIK

Dankzij verbeteringen aan het Pre-Collision System kunnen de radar- en camerasystemen nu bijvoorbeeld voetgangers en motorfietsen identificeren. Daarnaast detecteert de NX risico’s op aanrijdingen door tegemoetkomend verkeer en overstekende voetgangers te monitoren. Ook nieuw is de Emergency Steering Assist-functie, die herkent wanneer de bestuurder uitwijk. Het systeem biedt hulp om een aanrijding te voorkomen terwijl de auto op de rijstrook blijft. Ook onbedoelde acceleratie kan de NX herkennen en onderdrukken. Alle verbeteringen bij elkaar zorgen dat het vermogen om een ongeval te detecteren meer dan een derde is toegenomen in vergelijking met het voorgaande Lexus Safety System.

EEN VERLENGSTUK VAN DE BESTUURDER

Andere intelligente systemen bieden juist assistentie bij de rit zelf, zoals Adaptive Cruise Control. Dat past de snelheid op natuurlijke wijze aan bij het naderen van bochten en voorliggers. Daarnaast helpt het bij soepeler inhalen, met acceleratie als de bestuurder aangeeft van rijstrook te willen veranderen, of automatisch afremmen als hij achter een langzamer voertuig komt. Lane Departure Alert en Lane Trace Assist helpen ook om de auto veilig binnen de rijstrook te houden.

Lexus biedt de optie van een digitale achteruitkijkspiegel, die met behulp van een camera real-time informatie krijgt. Hierdoor is er altijd, ongeacht onder welke omstandigheid, duidelijk zicht naar achteren toe. Zelfs met een volgeladen NX wordt het zicht niet belemmerd, zoals dat bij een conventionele achteruitkijkspiegel wel het geval zou zijn.
Verder is ook een Extended Safety Package mogelijk. Dat biedt onder meer Lane Change Assistance, dat automatische de besturing kan overnemen wanneer de richtingaanwijzers gebruikt worden om bij hoge snelheid van rijstrook te veranderen. En Front Cross Traffic Alert waarschuwt voor voertuigen die van de zijkant naderen bij het oprijden van een kruising bij lage snelheid.

VEILIGHEID VOOR IEDEREEN

Het uiteindelijke doel van Lexus is het uitbannen van verkeersongevallen, gewonden en dodelijke slachtoffers. De volledig nieuwe NX laat zien hoe slimme toepassing van innovatieve technologieën bestuurders een ongekende ondersteuning biedt en waardoor de auto op vrijwel natuurlijk aanvoelende wijze effectief assisteert of ingrijpt.

Ontdek de nieuwe Lexus NX