1. Zakelijk
 2. Bijtelling berekenen
Eenvoudig met onze rekentool

Bijtelling berekenen

Als u een auto van de zaak heeft en deze voor meer dan 500 kilometer per jaar privé gebruikt, moet u bijtelling betalen. Bijtelling is een vorm van belasting voor het privégebruik van uw leaseauto. Het uiteindelijke bijtellingsbedrag dat u moet betalen, hangt af van een aantal factoren: de fiscale waarde van uw leaseauto, de uitstoot van de auto, de datum van eerste toelating en de hoogte van uw inkomen. Met behulp van onze rekentool berekent u eenvoudig in drie stappen hoeveel bijtelling u gaat betalen voor uw nieuwe leaseauto.

Wat is bijtelling?

Bijtelling is het bedrag dat de Belastingdienst bij uw belastbaar inkomen optelt voor het privégebruik van uw zakelijke auto. De Belastingdienst ziet dat namelijk als een vorm van inkomen, omdat u privé voordeel geniet van uw zakelijke auto. De bijtelling bestaat uit twee delen: bruto bijtelling en netto bijtelling. De bruto bijtelling is een vastgesteld percentage van de fiscale waarde van uw auto en wordt bij uw belastbaar inkomen opgeteld. De netto bijtelling is het bedrag dat u via de inkomstenbelasting daadwerkelijk betaalt aan bijtelling. 

Hoogte bijtelling in 2023

De hoogte van de bijtelling is afhankelijk van een aantal factoren, waarvan de uitstoot het meest bepalend is. Voor een volledig elektrische auto met een uitstoot van 0 gram CO2 per kilometer rekent de Belastingdienst in 2023 een bijtellingspercentage van 16 procent. Voor alle andere auto’s geldt een bijtellingspercentage van 22 procent. Let op: voor volledig elektrische auto’s geldt in 2023 het lagere bijtellingspercentage van 16 procent tot een fiscale waarde van 30.000 euro. Over het resterende bedrag boven die grens betaalt u het reguliere bijtellingspercentage van 22 procent.

 

 

 

Bijtellingskorting

Het bijtellingspercentage wordt vastgesteld aan de hand van de datum van de eerste toelating. Indien het kentekenbewijs in een eerder jaar is uitgegeven, zijn de fiscale regels uit dat jaar van toepassing. Stel: u gaat zakelijk een Lexus UX 300e rijden met een datum eerste toelating die in 2022 valt, dan geldt het lagere bijtellingspercentage van 16 procent tot een fiscale waarde van 35.000 euro. U krijgt dan dus bijtellingskorting. Die bijtellingskorting is van kracht tot 60 maanden na de datum eerste toelating.


 

 

Bijtelling of rittenregistratie

Als u bijtelling betaalt, hoeft u geen rittenregistratie bij te houden. U koopt dan immers het privégebruik van uw zakelijke Lexus af. Kiest u ervoor om uw zakelijke auto niet privé te rijden en geen bijtelling te betalen, dan moet u tegenover de Belastingdienst kunnen bewijzen dat u minder dan 500 privékilometers per jaar heeft gereden met uw zakelijke Lexus. In dat geval is een rittenregistratie dus wél vereist.

 

 

 

 • Lexus UX 300h

  Efficiënte hybride crossover, geavanceerde technologie, luxueus interieur, stadsgericht design.

 • Lexus NX 450h+

  Moderne hybride SUV met geavanceerde technologie, stijlvol design en premiumcomfort.

 • Lexus RZ 450e

  Elektrische luxe-SUV met geavanceerde technologie en prestaties.

 • Lexus ES 300h

  Verfijnde hybride sedan met luxe, efficiëntie en geavanceerde technologieën.