1. Ontdek Lexus
  2. News
  3. 'Van sciencefiction naar realiteit'
RTL Autowereld lovend over Lexus RZ

'Van sciencefiction naar realiteit'

Het Nederlandse televisieprogramma RTL Autowereld maakte uitgebreid kennis met de nieuwe Lexus RZ 450e. Presentator Andreas Pol zal zijn ontmoeting met de RZ niet snel vergeten. Volgens hem zet de 100% elektrische Lexus 'sciencefiction om in realiteit'.

Vernuftig stuurwiel

De nieuwe Lexus RZ 450e is een volledig elektrische SUV met een actieradius tot 440 kilometer (WLTP), intelligente vierwielaandrijving en een optioneel stuur zonder mechanische verbinding heeft met de voorwielen, het zogeheten One Motion Grip. Dit vernuftige stuurwiel komt in 2025 op de markt. “Waarom zou je dit willen?”, vraagt Andreas zich af.

Een dag om te onthouden

“Voor mij is dit nu al een dag om te onthouden”, zegt Andreas. “Net als mijn eerste keer in een Ferrari of de eerste keer dat ik elektrisch reed. Dat laatste was jaren geleden in een Lexus hybride, maar ook een hybride rijdt best vaak elektrisch. Ik vond dat toen heel bijzonder en dat voelde als sciencefiction. Nu zijn er auto’s die altijd volledig elektrisch rijden en sinds kort ook bij Lexus. Maar dat vliegtuigstuur zorgt ervoor dat ik vandaag nooit meer zal vergeten. Ik heb weer het idee dat het sciencefiction is.”

One Motion Grip

Toch is het bijzondere, vlinderachtige stuurwiel van Lexus’ One Motion Grip geen sciencefiction, legt Adreas uit. “Het heeft nogal wat voordelen. Doordat dit stuur alleen maar met een draadje verbonden is met de voorwielen is de stuuruitslag totaal variabel. Je hoeft je handen nooit anders te houden dan kwart voor drie. Niet bij parkeren en ook niet bij het wisselen van rijstrook.”

Meer voordelen

Andreas noemt meer voordelen van One Motion Grip. “Door het ontbreken van een fysieke verbinding voel je ook geen oneffenheden in de weg en kan de auto zich dankzij camera’s ook beter op koers houden in bochten. Omdat je handen altijd op kwart voor drie zijn, kan bovendien de bovenkant van het stuur ook helemaal weggelaten worden. En zo heb je beter zicht op je dashboard en op de weg, geholpen door de head-up display.”

Je leert het in een handomdraai

Maar wat als je pech krijgt? Andreas: “Een merk dat bovenaan alle betrouwbaarheidstests staat, heeft daar natuurlijk over nagedacht. In geval van nood heeft deze auto een back-up systeem met een eigen energievoorziening zodat je altijd veilig naar de kant van de weg kunt. Ik had dus gedacht dat je heel erg aan dit systeem zou moeten wennen, maar je leert het letterlijk in een handomdraai.” Naar wens is de RZ overigens ook gewoon te krijgen met een conventioneel stuurwiel.

Mix van sportiviteit en comfort

De presentator van RTL Autowereld is ook erg te spreken over de mix van sportiviteit en comfort van de nieuwe Lexus RZ 450e: “Dat komt ook mede door de intelligentie vierwielaandrijving die het vermogen over alle wielen individueel kan verdelen." Hij noemt ook het bijzondere panoramadak. “In de winter houdt het de warmte binnen en in de zomer juist buiten. En met een druk op de knop blijven de stralen van de zon buiten de deur.”

Infraroodverwarming

De Lexus RZ 450e beschikt ook over infraroodverwarming. Andreas: “In Japan is het heel normaal om niet een heel huis of restaurant te verwarmen, maar alleen de personen zelf. Onder de tafel vind je dan een verwarming om het jou behaaglijk te maken. Datzelfde idee vind je ook terug in deze auto. Bij je benen zit infraroodverwarming. Dat heb ik thuis ook. Je ervaart dezelfde warmte als die van een open haard afkomt. Samen met stuur- en stoelverwarming heb je het voorin lekker warm en je verbruikt 8% minder energie dan wanneer je de hele auto zou verwarmen.”

Allesbehalve sciencefiction

Na een uitgebreide testrit in de elektrische RZ is de conclusie van de RTL Autowereld-presentator helder. “Het feit dat het weer een Lexus is die mijn gevoel van sciencefiction omzet in realiteit is iets wat ik nooit meer zal vergeten. Deze RZ smaakt nu al naar meer.” Benieuwd naar meer reviews over de nieuwe Lexus RZ 450e? Lees in dit artikel de reacties van andere Nederlandse media.