1. Ontdek Lexus
  2. News
  3. Autopers prijst Lexus UX 300h
Subtiel gewijzigd, merkbaar beter

Autopers prijst Lexus UX 300h

Nederlandse autojournalisten hebben in Frankrijk kennisgemaakt met de nieuwe Lexus UX 300h. Vooral het rijcomfort, de stilte in het interieur, de uitrusting, de prestaties en het lage verbruik zijn veelgehoorde pluspunten. En dat allemaal in een strak en heel kenmerkend uiterlijk, dat stijlvol en tijdloos is.

‘Mooiste SUV van het merk’

Gert Wegman van Auto Review vindt de UX de mooiste SUV van het merk. “Hij biedt een fijne, comfortabele en ontspannen rijbeleving. Ook op de lange termijn, want de 10-jarige fabrieksgarantie is als balsem voor de ongeruste ziel. Behalve krachtiger, is de Lexus UX 300h ook iets zuiniger dan z’n voorganger. De UX 300h versnelt lekker vlot en pas bij plankgas hoor je dat de 2,0-liter viercilinder in de toeren wordt gejaagd. Maar in plaats van angstig te huilen, gromt-ie nu strijdvaardig.”

Merkbaar veranderd

Roy Kleijwegt van Autoweek ziet aanvankelijk weinig verschil met de UX 250h. Evengoed zijn de onzichtbare wijzigingen aan de auto volgens hem merkbaar én belangrijk. “De cockpit is wel de hoogwaardigste in zijn klasse. De krachtigere hybride-aandrijflijn zorgt ervoor dat de benzinemotor minder vaak flink in de toeren klimt. Dit maakt de rijervaring op alle vlakken prettiger. De 4WD is ten opzichte van de relatief kleine meerprijs een enorme aanrader. Het totaalpakket heeft de UX zeker tot een betere auto gemaakt.”

Meer karakter

Autozine stelt dat bij de Lexus UX alles draait om verfijning. Ivo Kroone:  “De verbeterde geluidsisolatie is de meest waardevolle verbetering. Daarnaast is de nieuwe hybride aandrijflijn een echte aanwinst. Die levert betere prestaties bij een lager verbruik. Daarbij geeft de hybride meer rust dan voorheen dankzij een groter aandeel van de elektromotor. De Lexus UX 300h onderscheidt zich met een Japans karakter dat organische vormen en verfijnde techniek combineert. Alle technische en visuele aanpassingen zijn daarom met twee woorden samen te vatten: meer karakter.”

Onderscheidende keuze

Lexus heeft een slimme zet gedaan door de prijs van de UX te verlagen tot een niveau dat zelfs de grote jongens doet opkijken, stelt Joep de Heer van Rijtesten.nl. Natuurlijk, je kunt de prijs opdrijven met extra opties en luxe uitvoeringen, maar zelfs dan blijft de UX een aantrekkelijke keuze voor wie waar voor zijn geld wil. Verder worden het tijdloze design, de krachtige prestaties van de aandrijflijn en het lagere brandstofverbruik als pluspunten genoemd.

Plantaardig leder

De nieuwe kleur Sonic Copper krijgt de handen op elkaar van Irwin Versteegh in de video van InstaAutoVlog. Die maakt de Lexus UX 300h nog mooier. Andere opvallende zaken zijn volgens hem het fijn aanvoelende, plantaardige leder, het slimme bagage-afdekscherm en de flink toegenomen stilte op hogere snelheid. Verder geeft het onderstel minder trillingen en vibraties van het wegdek door. “En de vijfde generatie hybride aandrijflijn is best zuinig. 1 op 20 is werkelijk haalbaar met een beetje beheerste rijstijl.”

“Uitgerust op je bestemming aankomen”

Rowan Peperkamp van Femme Frontale is weg van de rust en het comfort: “Romig rijdt de UX300h zeker. Zo’n auto waarbij je uitgerust en wel op je bestemming aankomt, in plaats van verkreukeld en chagrijnig. Daarnaast heeft Lexus de isolatie extra onder handen genomen, met bijvoorbeeld akoestisch glas. Dat maakt dat je zeker op hoge snelheden of minder gelikt wegdek nóg minder last hebt van rijwind of bijvoorbeeld het bandengeluid. Het onderstel van deze UX 300h weet ook raad met hobbels en allerlei andere oneffenheden. Hij strijkt ze mooi glad.”