1. Ontdek Lexus
  2. News
  3. De elektrische Lexus UX 300e electric heeft een Japanse ziel
Heeft een Japanse ziel

Lexus UX 300e

De volledig elektrische Lexus UX 300e Electric – nu te koop in Nederland – is doordrenkt van Japanse invloeden. Die hebben betrekking op zowel het stijlvolle crossover-design als de wijze waarop hij geproduceerd wordt door Lexus’ befaamde ambachtslieden, die in het Japans ‘takumi’ heten.

De Lexus UX 300e Electric is de eerste volledig elektrische premium auto uit Japan. De crossover versterkt Lexus’ leiderspositie in de ontwikkeling van geëlektrificeerde aandrijflijnen. Die is bij Lexus al 15 jaar gaande en heeft geleid tot niet minder dan 10 hybride elektrische modellen. En sommige van deze modellen zijn al uitgerust met een Lexus hybride aandrijflijn van de vierde generatie. De nieuwe Lexus UX 300e Electric brengt een uitgesproken karakter met zich mee dat geïnspireerd is op Japans erfgoed en de Japanse cultuur.
EEN JAPANSE ZIEL

RUIMTELIJK EN LICHT

De Lexus UX 300e Electric is tamelijk compact. Maar de designers hadden een interieur voor ogen dat ruimtelijk en licht aanvoelt. Ze vonden inspiratie in de traditionele Japanse architectuur. “Japanse woningen hebben vaak een veranda die de binnen- en buitenkant met elkaar verbindt – op die manier loop je eenvoudig van buiten naar binnen en andersom”, vertelt Tetsuo Miki, hoofddesigner van de Lexus UX 300e Electric. “Dit idee hebben we toegepast op de Lexus UX 300e Electric waardoor een naadloze verbinding ontstaat tussen ex- en interieur.”
EEN JAPANSE ZIEL

GEMAKKELIJKER MANOEUVREREN

Wie in de Lexus UX 300e Electric plaatsneemt, ziet hoe de bovenzijde van het instrumentarium zich als het ware uitstrekt tot voorbij de voorruit, naar het exterieur van de auto. De bestuurder kan hierdoor de uiterste hoeken van de carrosserie beter inschatten zodat hij gemakkelijker in krappe ruimtes kan manoeuvreren, zoals die regelmatig in ondergrondse parkeergarages te vinden zijn.
EEN JAPANSE ZIEL

DUURZAAM EN SOEPEL LEDER

Achter het stuur van de Lexus 300e Electric zijn de invloeden van Japans erfgoed zichtbaar in de afwerking van het dashboard. Die heeft veel weg van ‘washi’, het soort papier dat gemaakt wordt van plantvezels en in Japan gebruikt wordt voor de schuifdeuren in traditionele huizen. Het duurzame en soepele leder op de stoelen is op zijn beurt geïnspireerd op ‘sashiko’, een eeuwenoude Japanse quilttechniek. Het gestikte leder is versierd met perforaties die met uiterste precisie in prachtige rondingen worden aangebracht. Daardoor zien de comfortabele stoelen er nog bijzonderder uit.

“Met minimaal 10 stiksels per 2,5 centimeter maakt de quilttechniek ‘sashiko’ de traditionele kleding van brandweermannen en beoefenaars van martial arts zoals judo en karate sterker”, legt Keiko Shishido uit, interieurdesigner van de Lexus UX 300e Electric.
EEN JAPANSE ZIEL

‘OMOTENASHI’

Iedereen die bij Lexus werkt, kent de filosofie achter ‘omotenashi’, de eeuwenoude Japanse vorm van gastvrijheid waarbij je elke klant benadert alsof die een gast in je eigen huis is. ‘Omotenashi’ houdt in dat je anticipeert op de behoefte van een gast voordat deze überhaupt weet dat hij deze behoefte heeft. Een voorbeeld zijn de ruitenwissers van de Lexus UX 300e Electric. Deze houden automatisch op als een portier opent. Op die manier worden in- of uitstappende passagiers niet nat van de opspattende regendruppels van de voorruit. Een ander voorbeeld is de achterklep die handsfree te bedienen is; handig wanneer je met een boodschappentas in elke hand in de bagageruimte moet zijn, iets wat je meestal pas doorhebt als je achter de auto staat.
EEN JAPANSE ZIEL

AKOESTISCH GLAS

Nog een voorbeeld van ‘omotenashi’ is de S-Flow Climate Control waarvan de geavanceerde nanoe® technologie niet alleen een luchtzuiverend effect heeft, maar ook de luchtvochtigheid op peil houdt. Hierdoor ontstaat een atmosfeer die huid en haar zachtjes hydrateert. Ook is de Lexus UX 300e Electric leverbaar met akoestisch glas die inzittenden beschermt tegen lawaai van buitenaf. De elektrische bedienbare ruiten zakken bovendien langzamer in hun sponning dan je wellicht gewend bent. Dit is stiller. Vergelijk het met het gracieus sluiten van een ‘fusuma’ (schuifdeur) die je in de meest verfijnde restaurants van Japan tegenkomt.
EEN JAPANSE ZIEL

HANDIG SERVICE IN ÉÉN APP

De gastvrijheid die de Lexus UX 300e Electric biedt, gaat verder dan de auto alleen. Met de Lexus Link app hebben eigenaren toegang tot tal van handige services zoals op afstand laden en het op afstand bedienen van de eerder genoemde Climate Control. Verder zie je in de app waar het dichtstbijzijnde laadpunt te vinden is. Hij geeft toegang tot een breed Europees netwerk van laadpunten, laat zien welke vrij zijn en toont de laadsnelheid en prijs per kWh.
EEN JAPANSE ZIEL

SPECIALE STILTERUIMTE

Hoe serieus Lexus het begrip kwaliteit neemt, wordt het best duidelijk door de ‘takumi’ die aan de Lexus UX 300e Electric werken. ‘Takumi’ zijn ambachtslieden met minimaal 15 jaar ervaring in hun vakgebied. Hun precieze werk is terug te vinden in bijna elk aspect van de Lexus UX 300e Electric. Van het prachtige stikwerk van de lederen bekleding tot het met de hand gepolijste lakwerk van de carrosserie. En voordat de Lexus UX 300e Electric de fabriek mag verlaten, beoordelen ze de elektrische crossover in een speciale stilteruimte om er zeker van te zijn dat de Lexus UX 300e Electric tot de stilste auto’s op de weg behoort en nauwelijks vibraties kent.