1. Ontdek Lexus
  2. News
  3. De mechanische meesterwerken van Milan
SC430 cabrio / LS430 als gezinsauto

De mechanische meesterwerken van Milan

Het lijkt of de tijd geen vat heeft op een Lexus, vindt Milan Admiraal. Het is bijna alsof ze niet ouder worden en niks deze Japanse auto’s kapot krijgt. Precies daarom werd hij verliefd op zijn Lexus SC430. Nu Milan vader wordt en op zoek moest naar een gezinsauto, zag hij maar één mogelijkheid: een Lexus.

Overtuiging

Tot een paar jaar geleden had de 30-jarige Milan Admiraal niets met Lexus. Hij prefereerde Duitse producten en weigerde te luisteren naar zijn vader, die hem probeerde te overtuigen van de kwaliteiten van Lexus. Dat veranderde allemaal toen Milan met zijn vriendin een roadtrip door Duitsland wilde maken. “Op die romantische Duitse Autostrassen is het natuurlijk wel heel lekker als je open kunt rijden”, zegt Milan. “Gelukkig wilde mijn vader zijn Lexus SC430 aan ons uitlenen.”

Indrukwekkend

Het werd een indrukwekkende kennismaking voor Milan. “Ik ontdekte dat zo’n Lexus fantastisch rijdt, dat het interieur prachtig is en het ontwerp tijdloos blijkt. Zo hebben we een paar tripjes met de Lexus gemaakt. Daarop besloot ik dat ik ook een cabrio wilde. Ik heb verschillende merken en modellen bekeken, maar niks kon tippen aan de Lexus. Ineens vroeg mijn vader uit het niets of ik niet zijn Lexus wilde overnemen. Toen was ik er al zo aan verslingerd dat ik geen nee meer kon zeggen.”

Verleiding

Welke factoren waren het die Milan ertoe verleidden om zijn eerste Lexus te kopen? Het zwevende gevoel van een Lexus, die fluisterstille en toch sterke V8 onder de motorkap, het gevoel van de wind door je haar? Jazeker, maar er was meer. Een dieper gevoel dat verder gaat dan auto’s, legt Milan uit.

Duurzaam

“Het valt me de laatste jaren op dat producten snel kapot gaan. Ik kocht een nieuwe tv die al na vijf jaar de geest gaf. Een nieuwe bank die al na vier jaar doorgezakte. En ook over nieuwe auto’s hoor je verhalen dat ze soms na een paar jaar al problemen krijgen. Daar erger ik me aan. Het is precies waarom Lexus me zo aanspreekt. Een Lexus wordt niet ouder, in een Lexus blijft alles werken en ontstaan nauwelijks slijtagesporen. Het lijkt alsof de tijd geen vat heeft op een Lexus.”

Bewondering

Als Lexus eigenaar verdiepte Milan zich in het merk. Tijdens zijn research ontdekte hij details waardoor zijn bewondering voor het Japanse merk verder toenam. Het werkethos bijvoorbeeld van de mensen die zijn Lexus bedachten en bouwden. “Door erin te rijden, maar ook door erover te lezen en te leren, ontdekte ik hoe enorm goed zo’n Lexus in elkaar zit en hoe over elk klein detail is nagedacht. Alles is net iets beter dan bij de concurrentie. Kijk naar het hout op het dashboard: dat is niet zomaar hout, maar hout dat bewerkt is door de pianobouwers van Yamaha. Dat laat toch zien hoe belangrijk kwaliteit is voor Lexus?”

Fascinerend

En anders doet de motor het wel. “Die fantastische V8, waarin alle onderdelen net wat steviger zijn en alle toleranties net wat kleiner. Dat doet Lexus omdat er écht niks kapot mag gaan en hij écht stiller moet zijn dan de concurrentie. Ik vind het fascinerend dat Lexus al eind jaren negentig zo’n ontzettend goed product heeft neergezet.”

De ideale gezinsauto

Milan wordt binnenkort voor de eerste keer vader. Of de romantische roadtrips met de Lexus SC430 daaraan hebben bijgedragen, laat hij in het midden. Voor een jong gezin is een SC430 geen ideaal vervoermiddel, hoe goed hij ook is. Ook Milan kwam tot dat pijnlijke besef. “Ik moest dus op zoek naar een gezinsauto”, zegt hij. “Op de vraag wat dat moest worden had ik eigenlijk maar één antwoord: een Lexus.”

Met kop en schouders

Hij overwoog verschillende modellen: de RX, de NX300, de LS600. Allemaal Lexus, maar Milans liefde voor klassiek en vintage won het, dus liet hij zijn hart spreken. “Die oude Lexussen zijn echt speciaal. Deze auto’s zijn bedacht door trotse techneuten, die ze bouwden voor de eeuwigheid.” En dus kocht Milan een prachtige LS430 uit 2005, met amper twee ton op de klok. “Ik kocht ’m in Spanje, van een Zweed die ’m zelf naar Nederland kwam brengen. Na wat achterstallig onderhoud is hij weer piekfijn in orde. Wát een auto.”

Veilig gevoel

Milan voelt zich de koning te rijk met zijn twee Lexussen. Twee, want de SC430 blijft natuurlijk, voor de zomerdagen. Verder gaat de LS430 dienstdoen als vervoermiddel voor het jonge gezin Admiraal. “Het geeft een veilig gevoel dat deze auto al Isofix-aansluitingen op de achterbank heeft. En als je het portier dichtgooit, klinkt het alsof je een bankkluis sluit. Dat maakt de LS430 ideaal om mijn kostbaarste bezit in te vervoeren. Een roadtrip in een SC430 is fantastisch, maar in een LS430 is het niet minder mooi, denk ik. Ook deze Lexus is écht een mechanisch meesterwerk.”