1. Ontdek Lexus
  2. News
  3. Navigatie helpt bij zuinig rijden
Slimme navigatie helpt

bij zuinig rijden

Bij een aantal Lexus hybridemodellen met ingebouwde navigatie is het nu nog eenvoudiger om zuinig te rijden. Het slimme navigatiesysteem helpt daar namelijk bij. Hoe dat precies werkt, leggen we uit in dit blog.

Vooruitkijken voor een laag verbruik

De Hybride en Plug-in Hybride varianten van de nieuwe Lexus NX zijn voorzien van slimme ingebouwde navigatie, die samenwerkt met het systeem Predictive Efficient Drive. Dit systeem helpt de bestuurder om de hybridetechniek maximaal te benutten. Het systeem leert regelmatig gereden routes en de rijstijl van de bestuurder kennen. Tegelijkertijd kijkt het systeem aan de hand van navigatiedata met real-life verkeersinformatie vooruit. Op basis van al deze manieren bedenkt het systeem hoe optimaal brandstof en stroom bespaard kan worden.

Automatisch aangepast

Predictive Efficient Drive registreert aan de hand van navigatiedata bijvoorbeeld locaties waar regelmatig sterk wordt afgeremd. Het regeneratief afremmen wordt op die plekken dan automatisch op de maximale stand gezet, voor maximale energieterugwinning. Of als verderop op de route een file staat, laadt de auto de batterij alvast extra op zodat het brandstofverbruik in de file extra laag is. Op dezelfde manier houdt het systeem ook rekening met hellingen, afdalingen, stedelijk verkeer en snelwegritten. De instellingen van de aandrijflijn worden daar optimaal op aangepast voor een zo efficiënt mogelijke rit.

Steeds beter

Het is een lerend systeem. Dus hoe langer het wordt gebruikt, hoe beter het werkt. Want hoe meer kilometers worden afgelegd, hoe meer data het systeem heeft om de meest efficiënte rijmodus mee te bepalen. Het systeem is nu alleen nog leverbaar voor de hybridemodellen van de Lexus NX met ingebouwde Lexus Link Pro navigatie. In de toekomst zullen ook andere Lexus modellen dit systeem krijgen.