2019 lexus design awards hero

LEXUS DESIGN AWARD

ALGORITHMIC LACE' VAN LISA MARKS WINNAAR LEXUS DESIGN AWARD 2019

Lexus International heeft de winnaar van de Lexus Design Award 2019 bekendgemaakt. Lisa Marks won deze prestigieuze award met het door haar ontworpen 'Algorithmic Lace'. Het winnende ontwerp werd gekozen uit een totaal van 1.548 inzendingen uit 65 verschillende landen.
Het prototype is een voorbeeld van het streven van Lexus om design te stimuleren dat bijdraagt aan een betere toekomst en dat aansluit bij de passie van het merk voor menselijke waarden in een wereld van evolutie en innovatie.
"Bij algoritmes denken we in de eerste plaats meestal aan computers en hoogtechnologische industrie. De stoffenindustrie is echter de sector waar algoritmes in de 19e eeuw voor het eerst werden toegepast om nieuwe, esthetische patronen te kunnen maken", aldus de internationaal bekende ontwerper en technoloog John Maeda, die voor het eerst deel uitmaakte van de internationale jury.
Met haar 'Algorithmic Lace' project borduurt Lisa Marks voort op die rijke historie. Tegelijkertijd gaat ze nog verder terug in de tijd om een complexe weeftechniek uit de 16e eeuw in ere te herstellen. Met deze eeuwenoude manier van weven kunnen complexe patronen van kant worden gemaakt. Marks combineert dit procédé met geavanceerde driedimensionale modellen onder meer om BH's op maat te maken voor vrouwen die vanwege borstkanker een operatie hebben ondergaan. Het resultaat is een combinatie van functie en schoonheid die een positieve invloed heeft op het vrouwelijk lichaam en die tegelijkertijd maximale steun en comfort biedt.
"Lexus hoeft dit niet te doen en zou ook succesvol zijn zonder dit initiatief. Maar het bewijst dat het merk zich inzet voor design en voor een betere wereld", aldus winnares Lisa Marks bij het in ontvangst nemen van de award. Het winnende prototype was samen met de ontwerpen van de vijf overige finalisten voor de Lexus Design Award te zien op de Lexus tentoonstelling onder de naam 'Leading with Light'. Deze tentoonstelling vond plaats van 9 tot en met 13 april als onderdeel van de Milan Design Week, in Superstudio Pìu in de wijk Tortona, centrum van het internationale designevenement in Milaan.