2021 013 Lexus streeft naar de perfecte lak 1920x1080 hero

LEXUS STREEFT NAAR DE PERFECTE LAK

Als mensen naar een auto kijken, dan kijken ze allereerst naar de kleur en vorm. Om die reden hecht Lexus grote waarde aan nieuwe laktechnologieën, kleuren en onderscheidende styling. Lexus bundelt die zaken in zijn ontwerpfilosofie L-finesse en streeft altijd naar de perfecte lak, zelfs op microscopisch niveau. Vakmanschap noemen we dat.

 • Het doel van Lexus is om lakkwaliteit te produceren die uniek is voor het merk. Door kleuren te leveren met een bepaalde diepte en glans die niet alleen in het oog springen, maar ook lang meegaan. Met de kleur Lunar Silver op de nieuwe LS limousine – het absolute vlaggenschipmodel van Lexus – tilt Lexus de laktechnologie naar een nieuw niveau. Dat alles is bereikt door jaren van toegewijd onderzoek, ontwikkeling en indrukwekkende innovaties.

 • COSMO SILVER

  De zoektocht van Lexus naar een ideale metallic look levert zijn eerste belangrijke resultaten op in 2003 met de introductie van Cosmo Silver dat debuteerde op de LS van destijds. De wereld heeft op dat moment nog nooit een kleur gezien met zo’n ongecompliceerde metallic finish, indrukwekkende helderheid en de vloeiende uitstraling van puur aluminium.

 •     2021 013 Lexus streeft naar de perfecte lak 1920 img1
 • ALUMINIUMVLOKKEN

  De sleutel van deze bijzondere lak is de nauwkeurige controle van de grootte van de aluminiumvlokken die in de verf worden gebruikt om een ultra-metallic look te creëren. Het effect lijkt daardoor meer op aluminiumfolie of chroom. Voor het gewenste effect gebruikte Lexus ‘stralende’ materialen en een bijzondere oriëntatieregelingstechnologie om de aluminiumvlokken zo gelijkmatig mogelijk te verdelen op het oppervlak. Meerlaagse verfsamenstellingstechniek zorgde voor de finishing touch.

 • UNIEKE SONIC-VERFTECHNOLOGIE

  Onder het mom van ‘het kan altijd nog beter’ zette Lexus de lakontwikkeling voort. De volgende lak-doorbraak van Lexus is de komst van Sonic-verftechnologie. Sonic Titanium en Sonic Silver zijn de eerste metallic lakken van Lexus die zijn gemaakt met behulp van deze verftechnologie. De kleuren zijn onder meer op de IS- en GS-modellen vanaf 2012 geleverd.

 •     2021 013 Lexus streeft naar de perfecte lak 1920 img2
 • VIJF JAAR ONTWIKKELINGSTIJD

  De bijzondere Sonic-technologie – ontwikkeld door ingenieurs van Lexus in een vijfjarig ontwikkelingsprogramma – zet de contouren van de carrosserie in scherp contrast met felle highlights en diepe schaduwen. De Sonic-technologie maakt het tevens mogelijk om de aluminium deeltjes in de lak dichter samen te pakken en perfect uit te lijnen in een laklaag met een dikte van slechts 12 micron. Het resultaat is een schitterende afwerking en een stralende glans. Dit wordt verder versterkt door het innovatieve, gerobotiseerde lakproces en het met de hand polijsten onder toezicht van de beroemde takumi-specialisten. Hoewel de Sonic-technologie meer inspanning vereist, kost het uitharden van de lak veel minder energie en is daardoor ook nog eens milieuvriendelijker.

 • MANGANESE LUSTRE

  De introductie van de vijfde generatie LS in 2018 betekende een nieuwe doorbraak in de Sonic-verftechnologie. Het debuut van die LS ging gepaard met de introductie van Manganese Lustre, een speciale verfafwerking die het dichte, solide gevoel geeft van een metalen massa. Lexus gebruikt hiervoor een dunne metalen verflaag om een metallic accent te creëren in de sierlijke vormen van het plaatwerk, in combinatie met een donkergrijze laag die de taps toelopende vorm van het design benadrukt. De Sonic-laklaag is zo ontwikkeld dat een laag van 12 micron die micadeeltjes bevat, samentrekt tot een dikte van slechts vier micron tijdens het droogproces. Op deze wijze neemt het reflectieniveau toe.

 •     2021 013 Lexus streeft naar de perfecte lak 1920 img3
 • LUNAR SILVER

  De ambitie van Lexus met de ontwikkeling van Lunar Silver (geïntroduceerd in 2020 op de nieuwe LS) was om 'de ultieme metallic textuur' te bereiken. Een woordvoerder legt uit: “Om dit te bereiken, waren we zeer kritisch bij het selecteren van het type aluminium dat we gebruiken. Het aluminium wordt in feite afgezet als een dunne filmdamp die vloeiend is uitgelijnd in een ultradunne laag. Dit produceert een sterke metaalachtige reflectie met een spiegelachtige glans en gladheid, bedeeld met sterke en diepe schaduwcontrasten.”

 • TWEE MICRON!

  Bij deze nieuwste ontwikkeling van de Sonic-technologie trekt de verffilm zich samen tot een ongekende dikte van slechts één tot twee micron. Ter vergelijk: de dikte van een mensenhaar is ongeveer 50 micron. Het produceren van zo'n extreem dunne film zonder oneffenheden vereist grote vaardigheid en een perfect glad onderliggend oppervlak. Dit wordt bereikt door nauwe samenwerking tussen de lakingenieurs en het productieteam van Lexus.

 • INTERN LABORATORIUM

  Lexus heeft een speciaal intern laboratorium waar een team van ongeveer 30 leden onderzoek doet naar hoogwaardige verftechnologieën. Het erkent ook het belang van nauwe samenwerking met gespecialiseerde partners in het complete ontwikkelingstraject, zoals het ontwikkelen en produceren van de verf. Lexus werkt al sinds de oprichting van het merk, ruim 30 jaar geleden, samen met Kansai Paint en Nippon Paint.

 •     2021 013 Lexus streeft naar de perfecte lak 1920 img4
 • KLEUR AANGEPAST

  Het onderzoeksprogramma wordt uitgevoerd in Japan, maar het samenstellen van alle kleuren gebeurt op internationaal niveau. Lexus ontwikkelt kleuren die zijn afgestemd op de smaken van verschillende regio's en markten. Trends en smaken zijn belangrijk, maar Lexus gelooft dat kleur ook nauw verband houdt met het merkimago. De Sonic-laktechnologie met de kenmerkende metaalachtige eigenschap geeft de modellen van Lexus een unieke uitstraling, omdat de effecten van helderheid en schaduw extra wordt benadrukt.

 • STRUCTURAL BLUE

  In dit verhaal over laktechnologie mag Structural Blue niet ontbreken. Deze tint – geleverd op de LC Structural Blue Edition – is een bijzonder staaltje laktechnologie. In de lak zijn namelijk microdeeltjes verwerkt. Die reflecteren het licht zodanig, dat het lijnenspel van het koetswerk extra wordt geaccentueerd. Het bijzondere samenspel van licht en schaduw verandert bovendien sterk door de auto vanuit een andere hoek te bekijken. Ook valt Structural Blue op door de intense kleurdiepte.

 •     2021 013 Lexus streeft naar de perfecte lak 1920 img5
 • LICHTREFLECTIE

  Waar conventionele lakken minder dan 50 procent van het invallende licht reflecteren als zichtbare blauwe kleur, nadert Structural Blue bijna het niveau van 100 procent. Het aanbrengen van deze lak op auto’s vergt een gespecialiseerd aanbrengproces. Om die reden konden er niet meer dan twee auto’s per werkdag worden gespoten in deze speciale lakkleur.

 • MORPHO-VLINDER

  Voor de ontwikkeling van Structural Blue is de kennis van de technische centra van Lexus in de Verenigde Staten en Japan gecombineerd met de kennis van VIAIVI Solutions, een bedrijf gespecialiseerd in de productie van pigment en dunne optische coatings. Het langdurige verfproject resulteerde in een meerlaags pigment dat het iriserende blauw van de Morpho-vlinder repliceerde: een effect gecreëerd door lichtinterferentie op de rasterstructuur van de vleugels van deze bijzondere vlinder. Zo zie je maar: de lak van je Lexus herbergt eigenlijk nog meer dan enkel vakmanschap.