1. Ontdek Lexus
  2. News
  3. Hybride als opvolger van diesel
Lexus

Hybride als opvolger voor diesel

Ruim 90 procent van de nieuwe Euro 6-diesels die op de weg niet aan de EU-emissiegrenzen voldoen, zijn desondanks vrijgesteld van milieuzones in Europese steden. Deze diesels stoten in de praktijk vier tot vijf keer meer stikstofoxiden (NOx) uit dan toegestaan is.

HYBRIDE ALS OPVOLGER VAN DIESEL

hogere NOx-uitstoot

Sommige Euro 6-diesels hebben op de weg zelfs een hogere NOx-uitstoot dan Euro 4- en Euro 5-auto’s die niet de milieuzone in mogen. Deze beweringen staan in een onderzoek van de Europese organisatie Transport & Environment (T&E). Die zet zich in voor een schoner transport in heel Europa. Uit het onderzoek blijkt ook dat enkele Euro 6-diesels maar liefst tien keer meer NOx uitstoten dan voorgeschreven is. En toch mogen deze auto’s Europese milieuzones in.

“Een van de grote zwaktes van milieuzones in Europese steden, is de algemene vrijstelling van de meest vervuilde Euro 6-diesels”, aldus Julia Poliscanova, ‘clean vehicles manager’ bij T&E. “Tenzij autofabrikanten deze diesels in de praktijk schoner weten te maken, hebben Europese steden geen andere keuze om ze alsnog uit stadcentra te weren.”

DOOLHOF VOOR DIESELRIJDER

Er rijden momenteel circa 40 miljoen zwaar vervuilende dieselauto’s (incl. bestelwagens) op Europese wegen, een erfenis van het dieselgate-schandaal. Willen Europese steden voldoen aan de eisen die aan de luchtkwaliteit gesteld worden, dan moeten ze drastische maatregelen nemen en zwaar vervuilende diesels weren. Hierbij lijkt een doolhof voor de dieselrijder te ontstaan, zegt het AD.
HYBRIDE ALS OPVOLGER VAN DIESEL

KRACHT VAN HYBRIDE

Uit het voorgaande wordt één ding duidelijk: diesel heeft zijn langste tijd gehad. Het moment is aangebroken om door te schakelen. De hybride modellen van Lexus staan klaar om het stuur over te nemen. Zonder diesel, zonder stekker en deels elektrisch. En juist in steden rijdt een hybride Lexus vaak volledig elektrisch. Zonder enige schadelijke uitstoot dus ook zonder NOx. Bovendien heeft een hybride Lexus in vergelijking tot de meeste elektrische auto’s een grote actieradius. Daarmee is een hybride Lexus een goed alternatief voor dieselrijders die veel kilometers maken.

Elke nieuwe Lexus is van harte welkom in iedere Europese milieuzone, dat is een van de voordelen van een hybride Lexus.